Araştırma kütüphanelerinde hizmet başarısının tanımlanması: İSAM Kütüphanesi örneği
Defining service success in research libraries: Case study of Centre for Islamic Studies (ISAM) Library
  1. Tez No: 772848
  2. Yazar: NURİ TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT GÜNALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Dokümantasyon ve Enformasyon, Halkla İlişkiler, Information and Records Management, Documentation and Information, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma Kütüphanesi, Hizmet Başarısı, İSAM Kütüphanesi, İslâm Araştırmaları Merkezi, Kütüphane Hizmetleri, Performans Değerlendirme, Research Library, Service Success, ISAM Library, Centre for Islamic Studies, Library Services, Performance Assessment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu araştırmada, kütüphanelerde hizmet başarısı hakkında bilgi verilmekte, araştırma kütüphanelerinde hizmet başarısını etkileyen faktörler irdelenmektedir. Kütüphane hizmetlerinin tespiti, planlanması, sınıflandırılması, sunulması, duyurulması, kullandırılması, güncellenmesi ve değerlendirmesine yönelik faaliyetlerin kütüphane hizmet başarısına ne kadar, nasıl ve ne şekilde etki ettiği sorusuna cevap aranmaktadır. Bu amaçla 40 kişiye yarı yapılandırılmış görüşme soruları uygulanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında kütüphane hizmetlerinde başarıyı sağlayan faktörler İSAM Kütüphanesi örneği ile ortaya konulmaya çalışılmıştır.“Nitel araştırma”yöntemlerinden“durum çalışması”deseni ile yapılandırılan bu çalışmada;“amaçlı örnekleme”yöntemlerinden“maksimum çeşitlilik örnekleme”tekniği ile belirlenen 40 kişilik çalışma grubuna 17 yarı yapılandırılmış soru yöneltilmiştir. Görüşme sorularına verilen cevaplar incelenmiş, gözlemlerden elde edilen alan notları, dokümanlar ve kişisel bilgi formları da dikkate alınarak tematik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde MAXQDA Analytics Pro programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; kütüphanelerde hizmet başarısını etkileyen unsurlar olarak; Açık Raf Sistemi, Akustik, Aydınlatma, Dış Mekânda Hizmet Sunumu, Esnek Mekân, Hijyen, İç Mekân Ergonomisi, İç Mekânda Mekânsal Çeşitlilik, İklimlendirme, Bahçe, İş Sağlığı ve Güvenliği, Konum (Ulaşılabilirlik), Mimari tasarım, Basılı Kaynaklar, Elektronik Kaynaklar, Arşiv, Dokümantasyon, Derme Oluşturma ve Geliştirme, Tanıtım, Halkla İlişkiler, Sosyal Medya, Hizmetlerin Kullanımına Yönelik Faaliyetler, Üyelik İşlemleri, Araştırma Hizmeti Dışındaki Kullanıcı Hizmetleri, Fotokopi Hizmeti, Hizmetin Sunulduğu Saatler, Hizmetlerin Fiyatlandırılması, Kullanıcı Sadakati, Kullanıcılarla İlgili Görüşler, Yerinde Hizmet, Uzaktan Hizmet, İletişim, Yetkinlik, Personel Çeşitliliği, Web Sayfası Tasarımı, Dijital Teknolojiler, Bilgisayar Teknolojileri, Bireysel Erişim İçin İnternet Hizmeti, Modern Kütüphane Teknolojileri Kullanımı kategorilerine ulaşılmıştır. Bu kategorilerin altında sunulan kodlarla hizmet başarısı unsurları detaylı olarak verilmiştir. Çalışmanın bulguları ile hem teoride kütüphane hizmetlerinin değerlendirilmesine hem de örnek uygulamalar ile kütüphane hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir. İstanbul Üniversitesi Tez Hazırlama Yönergesi'ne göre hazırlanan bu çalışmada;“İçindekiler”kısmında İkinci Sistem; metin içi atıflarda Madde-18/f-2;“Bibliyografya / Kaynakça”kısmında Örnek 4 dikkate alınmıştır. Tezin yazımında Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu (çevrimiçi)'ndan yararlanılmıştır. Kullanılacak terimlerin tutarlı olabilmesi için; https://acikveri.ulakbim.gov.tr/ adresinden erişilebilen“Araştırma Verilerinin Yönetimi Eğitim Portalı”esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, information about service success in libraries is provided, and factors that affect service success in research libraries are examined. The answer to the question of how, and to what extent, the activities related to the identification, planning, classification, presentation, publicization, provision, revision and evaluation of library services, have an effect on the success of library service is sought. For this purpose, 40 individuals have been asked to participate in semi-structured interviews. In light of the findings obtained, the factors that provide success in library services were applied to the case study of ISAM Library. In this study, which employs a“case study”design through“qualitative research”, applies 17 semi-structured questions to the working group of 40 individuals who were chosen by the“maximum variation sampling”technique using the“purposive sampling”method. The data obtained from the interview answers, field notes, document reviews, and the data obtained by observation are evaluated in the context analysis method. The MAXQDA Analytics Pro program is used to analyze data. According to the results of the study, factors affecting service success in libraries have been categorised as follows; Open Rack System, Acoustic, Lighting, Outdoor Service Delivery, Flexible Space, Hygiene, Indoor ergonomics, Indoor Mech Diversity, Air Conditioning, Garden, Health and Safety, Accessibility of Location, Architecturial design, Printed Resources, Electronic Resources, Archive, Documentation, Collection Formation and Development, Publicity, Public Relations, Social Media, User-related Services, Membership Transactions, User Services External to Research Services, Photocopying Services, Opening Hours, Service Fees, User Loyalty, User Insights, Onsite Service, Remote Service, Communication, Competence, Staff Diversity, Web Page Design, Digital Technologies, Computer Technologies, Internet Service for Personal Access, and Modern Library Technologies Usage. The code presented below these categories provide detailed information about service success features. In line the findings of the study, suggestions have been developed for the evaluation of library services in theory, as well as the development of sample applications and library services. This study was prepared according to the Istanbul University Thesis Preparation Directive, the Second System is taken into account in the“Table of Contents”section; Item 18/f-2 is taken into account in the text references; example 4 is taken into account in the“Bibliography/Resources”section. The Turkish Language Institution's Spelling Guide (online) was used in the writing of the thesis. . To ensure the consistency of terms used, the“Management of Research Data Training Portal”which can be accessed at https://acikveri.ulakbim.gov.tr/ was used.