Çağdaş Türk resim sanatında çoban imgesinin göstergebilimsel incelenmesi
A semiotic study of the shepherd's image in contemporary Turkish painting
  1. Tez No: 772917
  2. Yazar: MUSTAFA BARKIN GARİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE DİDEM ÖZIŞIK KAKHIA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çoban imgesi, çobanlar, çağdaş türk resmi, göstergebilim, Shepherd image, shepherds, contemporary turkish painting, semiotics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Antik Çağ'dan günümüze gerek mesleki gerekse dini açıdan önemini kaybetmeden süregelmiş̧ olan 'çobanlık' kavramı, gerek önemli bir geçim kaynağı olması, gerekse din ve devlet adamlarının dahi gelişim zamanlarında hayata hazırlanmaları için verilen bir eğitim olmasından dolayı oldukça önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra tapınaklarda tanrıya sunmak için hayvanları büyüten, seçen ve hazırlayan kişinin 'çoban' olması da, bu mesleği kutsal kılmaktadır. Çağdaş Türk resimde Türk sanatçıların işlediği çoban resimleri tarihe tanıklık etme ve üslup bakımdan kıymetlidir. Atı ilk evcilleştiren millet olan Türklerin yaşamında at sürülerinin bakımını üstlenen ve bunu yapan yılkıcılar, çobanlar geniş bir yer tutmuştur. Hayvan yetiştiriciliği Türk milletinin yaşam şeklinin, varoluşunun bir şartı olmuştur. Araştırmalar göstermiştir ki çoban Türk Kültüründe sadece koyun veya at besleyen kişi olmayıp, şaman geleneğinin izlerini taşıyan, aynı zamanda astral mitlerin de merkez figürü̈ olduğuna dair örnekleri bulunan sosyolojik olarak önem arz eden bir figürdür. İslamiyet öncesi şamanların özelliklerinin bir kısmının günümüzdeki bazı çobanlarda var olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma ile Türk sanat tarihinde ve çağdaş Türk resminde Neşe Erdok, Cemal Tollu, Fikret Otyam, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nuri İyem, Turgut Zaim, Neşet Günay gibi ustaların eserlerinde karşımıza çıkan çoban imgesinin göstergebilimsel araştırması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Desires to be a man of education given to make the concepts of 'shepherding', which have continued without losing the religious things that cannot be cultivated from the Antiquity, to be a necessary livelihood, to be realized in dreams and state plans. On top of that, being a 'shepherd' who raises, chooses and prepares young people for the future makes this profession. Turkish artists, who are teachers, in contemporary Turkish painting can time and style their drawings. Shepherds had a place among those who took care of the Turks, who were the first to domesticate the horse. The horse breeding has become one of the life style and existence of the Turkish nation. He is a figure that can be found in the example of Kant, who is not only a person who keeps sheep and horses in researches or in Turkish Culture, but is also the central figure in the planning of the shaman record, but also in the astral myths. It has been observed to exist in shepherds in a light source in the chart of pre-Islamic shamans. With this study, it is aimed to scientifically research the images of masters such as Neşe Erdok, Cemal Tollu, Fikret Otyam, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nuri İyem, Turgut Zaim, Neşet Günay in Turkish art history and Turkish painting.