Devlet ve ulus inşasında savaşların rolü: Türkiye örneği
The role of wars in state and nation building: The case of Turkey
- Tez No: 772930
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Nation, Nation Building, Nation State, Turkey, War
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde ulus kavramı vatandaşların devletle olan ilişkileri, kendi aralarındaki ilişkileri ve devletlerin meşruiyetleri konularıyla yakından ilişkili bir kavramı oluşturmaktadır. Söz konusu ulus kavramının ortaya çıkmasında iki farklı oluşum etkili olmuştur. İlk oluşum kendi kendine meydana gelen ve Batı Avrupa'daki kapitalistleşmenin neden olduğu ulus birimidir. Diğeri ise Fransız Devriminde görülen düşünce akımlarının ve erken dönem endüstrileşmenin neden olduğu“ortak tarih, ortak dil, ortak kültür”anlayışı çerçevesinde bütünselliğe yönelmekte olan ve aynı zamanda batıdan gelmekte olan tehdit edici unsurlara karşı geliştirilmiş bir savunma aracı olarak gelişmiş bir ulus birimidir. Ulus kavramının ülkelerde inşa edilme süreci özellikle yeni bir yapılanma içerisine girmeyi arzulayan ülkelerde siyasi, askeri, sosyal birçok alanda yürütülen faaliyetler sonucu oluşan değişimi kapsamaktadır. Ulus devlet kavramının oluşumu ise ortak bir kültür ve tarihe bağlı olarak gelişme göstermekte ve bu kavramın meydana gelme süreci çok eskiye dayanmaktadır. Başka bir deyişle ulus devlet, ortak bir kimliğe sahip olan ulus anlamına gelmektedir. Özellikle Türkiye açısından devlet ve ulus inşası süreci incelendiğinde bu kavramların meydana gelmesinde savaşların önemli rolünün olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Osmanlı'nın son zamanlarında popülerlik kazanmış olan ulusçuluk düşüncesi ulusal kimliğin oluşum sürecinin başlangıç noktasını oluşturmuş ve daha sonra Türk tarihi açsısından Milli Mücadele'nin gerçekleşmesiyle ulusal kimlik inşası devam etmiş söz konusu bu ulusal kimlik inşasında Cumhuriyetin kurucusu olan Kemalizm ideolojisinin büyük etkisi olmuştur. Bu çalışmada Türkiye'de meydana gelen ulus ve devlet inşası sürecinde savaşların rolü anlatılmaktadır. Anahtar Kelime: Savaş, Türkiye, Ulus Devlet, Ulus İnşası, Ulus
Özet (Çeviri)
Today, the concept of nation constitutes a concept that is closely related to the relations of citizens with the state, their relations among themselves and the legitimacy of states. Two different formations were effective in the emergence of the concept of nation in question. The first formation is the unit of nation that emerged spontaneously and caused by the capitalistization in Western Europe. The other is a nation unit developed as a defense tool against the threatening elements coming from the west and tending towards integrity within the framework of the understanding of“common history, common language, common culture”caused by the currents of thought and early industrialization in the French Revolution. The process of building the concept of nation in countries includes the change that occurs as a result of activities carried out in many political, military and social areas, especially in countries that desire to enter into a new structure. The formation of the concept of nation-state, on the other hand, develops depending on a common culture and history, and the process of the formation of this concept is very old. In other words, nation-state means a nation with a common identity. When the state and nation-building process is examined, especially for Turkey, it is an undeniable fact that wars have an important role in the formation of these concepts. The idea of nationalism, which gained popularity in the last years of the Ottoman Empire, formed the starting point of the formation process of national identity, and then, in terms of Turkish history, the construction of national identity continued with the realization of the National Struggle, and the ideology of Kemalism, the founder of the Republic, had a great influence on this national identity construction. In this study, the role of the warring in the nation and state building process in Turkey is explained.