Kamu kurumlarındaki yöneticilerin liderlik tarzlarının iş performansına etkisi: Gaziantep ilinde bir uygulama
The effect of leadership styles of managers in public institutions on business performance: An practice in Gaziantep province
- Tez No: 772945
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, Liderlik Davranış Tarzı, İş Performansı, Manager, Leadership Behavior Style, Job Performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Globalleşen dünya düzenindeki rekabet ortamlarının getirisi olarak beşeri sermayenin önemi anlaşılmış ve dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tüm kamu kurum ve kuruluşlarının en iyi şekilde yönetilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Kurum ve kuruluşlardaki yönetimin iyi seviyelerde olabilmesini sağlayan en temel faktör ise liderdir. Liderlik, iş görenlere görev verildiğinde onları yönlendirebilme, performans düşüklüğü gösterdiğinde onları motive edebilme ve örgütün amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi için iş gören performansı ile örgüt performansını en iyi şekilde yönetebilme yeteneğidir. İş performansı ise yöneticiler ve iş görenler açısından önem arz eden bir olgudur. Kurum ve kuruluşların hedeflerine erişebilmeleri ve örgütsel başarıyı yakalayabilmeleri için yüksek performans gösteren iş görene dolayısıyla bununla ilişkili olarak iş görenin performansını yükseltecek lidere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bilgiler ışığında araştırmanın amacı, kamu kurum ve kuruluşlarındaki yöneticilerin sahip oldukları liderlik davranış tarzlarının iş performansına olan etkisinin belirlenmesidir. Gaziantep ilinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bireyler araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Çalışma evrenindeki bireylerin tamamına ulaşmak mümkün olmadığı için araştırmanın örneklem grubunu 364 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak;“Demografik Özellikler Formu”,“Liderlik Tarzı Davranış Ölçeği”ve“İş Performansı Ölçeği”kullanılmıştır. Veri toplama araçları vasıtasıyla elde edilen veriler, Microsoft Excel programında düzenlenerek SPSS 25'e aktarılmıştır. Ardından Doğrulayıcı Faktör Analizi için AMOS programından yararlanılarak fark testleri ve normal dağılım gösteren bulgularda bağımsız gruplar testi ve ANOVA'dan faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda iş performansı ile liderlik davranış tarzları (otoriter liderlik, demokratik liderlik, serbest bırakıcı liderlik, dönüşümcü liderlik ve etkileşimci liderlik) arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla iş görenlerin performansının, kurumlardaki yöneticilerin sahip oldukları liderlik davranış tarzından etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of human capital as the return of competitive environments in the globalizing world order has been understood and it has become a necessity to manage all public institutions and organizations in the best way in Turkey as in the world. The most fundamental factor that ensures good levels of management in institutions and organizations is the leader. Leadership is the ability to direct the employees when they are given a task, to motivate them when their performance is low, and to manage the performance of the organization in the best way with the employee's performance in order to reach the goals and objectives of the organization. Job performance is an important phenomenon for managers and employees. In order for institutions and organizations to reach their goals and achieve organizational success, there is a need for high-performing employees, and accordingly, a leader who will increase the performance of the employee. In the light of this information, the aim of the research is to determine the effect of leadership behavior styles of managers in public institutions and organizations on job performance. Individuals working in public institutions and organizations in Gaziantep constitute the universe of the research. Since it is not possible to reach all of the individuals in the study population, the sample group of the research consists of 364 people. As a data collection tool in the research;“Demographic Characteristics Form”,“Leadership Style Behavior Scale”and“Job Performance Scale”were used. The data obtained through data collection tools were arranged in Microsoft Excel program and transferred to SPSS 25. Then, difference tests were used for Confirmatory Factor Analysis, using the AMOS program, and independent groups test and ANOVA were used for normally distributed findings. As a result of the research, it was concluded that there is a significant relationship between job performance and leadership behavior styles (authoritarian leadership, democratic leadership, liberal leadership, transformational leadership and transactional leadership). Therefore, it has been concluded that the performance of the employees is affected by the leadership behavior style of the managers in the institutions.