Muhasebe meslek mensuplarının TMS-16, TFRS-5, TMS-40'da ele alınan sabit varlık yatırımlarına ilişkin algıları: Aksaray ili örneği
Accounting professionals TAS-16, TFRS-5, TAS-40 perception of fixed asset investments: The case of Aksaray province
  1. Tez No: 773034
  2. Yazar: HATİCE YAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ İÇERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe mesleği, TMS-16, TFRS-5, TMS-40, Accounting profession, TAS-16, TFRS-5, TAS-40
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tezde, muhasebe meslek mensuplarının TMS-16, TFRS-5 ve TMS-40'da ele alınan sabit varlık yatırımlarına ilişkin algıları üzerinde durulmuştur. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde muhasebe ve muhasebe mesleğinin tarihsel gelişimi, muhasebe mesleğinin konusu, meslek mensubu olmanın genel ve özel şartları, uyulması gereken etik ilkeler, meslek mensubu ve eğitim konuları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde dünyadaki muhasebe standartları, uluslararası standartların oluşumu ve gelişimi, Türkiye'de oluşumu ve gelişimi ile standartların geliştirilmesinde etkili olan uluslararası kurum ve kuruluşlar hakkında genel bilgiler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, araştırmanın ana konusu olan TMS-16, TFRS-5 ve TMS-40 standartlarının özelliği olan durumlar ele alınmış, örnek ve şekiller yardımıyla açıklanmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde muhasebe meslek mensuplarının algılarını belirlemeye çalışan araştırmaya yer verilmiştir. Araştırma, Aksaray'da faaliyet gösteren 132 muhasebe meslek mensubu üzerinde gerçekleştirilmiş olup, elde edilen verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi ve varyans (ANOVA) analizleri kullanılmıştır. Yapılan analiz ile muhasebe meslek mensuplarının algılarına ilişkin durum tespit edilmiştir. Bu tespitler doğrultusunda demografik özellikleri tanımlayan değişkenler çerçevesinde algıları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda muhasebe meslek mensuplarının TMS/TFRS ile ilgili gelişmelerden ve TMS/TFRS ile ilgili aldıkları eğitimden algıları farklılık gösterirken mesleki deneyim değişkeninde kısmen anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar dikkate alınarak muhasebe meslek mensuplarının muhasebe standartlarına ilişkin algılarının veya bilgi düzeylerinin belirlenmesine yönelik gelecekte yapılacak çalışmalar için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the perceptions of professional accountants regarding fixed asset investments discussed in TAS-16, TFRS-5 and TAS-40 are emphasized. The study consists of four parts. In the first chapter, the historical development of accounting and accounting profession, the subject of the accounting profession, the general and special conditions of being a member of the profession, the ethical principles to be followed, the profession member and education issues are emphasized. In the second part, general information about accounting standards in the world, formation and development of international standards, formation and development in Turkey and international institutions and organizations that are effective in the development of standards are discussed. In the third chapter, the situations that are characteristic of TAS-16, TFRS-5 and TAS-40 standards, which are the main subject of the research, are discussed and explained with the help of examples and figures. In the fourth part of the study, the research that tries to determine the perceptions of the accounting professionals is included. The research was carried out on 132 professional accountants operating in Aksaray, and independent sample t-test and variance (ANOVA) analyzes were used in the analysis of the data obtained. With the analysis made, the situation regarding the perceptions of the accounting professionals has been determined. In line with these determinations, it was tried to determine whether there was a significant difference between their perceptions within the framework of the variables defining demographic characteristics. As a result of the research, it was concluded that while the perceptions of accounting professionals from the developments related to TAS/TFRS and the education they received about TAS/TFRS differ, there is a partially significant difference in the professional experience variable. Considering the results obtained, suggestions have been developed for future studies to determine the perceptions or knowledge levels of accounting professionals regarding accounting standards.