BOBİ FRS ile TMS/TFRS karşılaştırması: Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde faaliyet gösteren meslek mensuplarının BOBİ FRS algısı
A comparison of financial reporting standart for Large and Medium Sized Enterprises IAS/IFRS: The perception of accounting professionals in Kars, Ardahan and Iğdır
- Tez No: 614993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS), Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS), Uluslararası Muhasebe Standartları, Turkey Financial Reporting Standards (TFRS), Financial Reporting Standards for Large and Medium-Sized Businesses (BOBĠ FRS), the International Accounting Standards
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Ticari sınırların ortadan kalkması ve çok uluslu işletmelerin faaliyet göstermesi ile muhasebe uygulamalarında birliği sağlamak zorunlu hale gelmiştir. Şeffaf, karşılaştırılabilir ve güvenilir mali bilgilerin elde edilmesi amacıyla Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları hazırlanmıştır. Türkiye'de ise bağımsız denetime tabi olan ancak Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS)'nı kullanmayan işletmeler için Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) yayınlanmıştır. Bu çalışmanın amacı BOBİ FRS ile TMS/TFRS arasındaki farklılıkların belirlenerek muhasebe meslek mensup ve elemanlarının algı düzeylerindeki farklılıkların ölçülmesidir. Bu amaçla Kars SMMMO'ya kayıtlı Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensup ve elemanlarına anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the disappearance of trade boundaries and the operation of multinational enterprises, it has become necessary to achieve unity in accounting practices. International Accounting and Financial Reporting Standards have been prepared in order to obtain transparent, comparable and reliable financial information. In Turkey, however, which is subject to independent audit Turkey Accounting and Financial Reporting Standards (IAS / IFRS) Financial Reporting Standard for Large and Medium Businesses for businesses that do not use has been published. The aim of this study is to determine the differences between BOBİ FRS and TMS / TFRS and to measure the differences in perception levels of professional accountants and employees. For this purpose, a questionnaire was conducted to the professional accountants and personnel who are registered in Kars, Ardahan and Iğdır provinces registered to Kars Chamber of Certified Public Accountants.