Yeşil büyüme göstergelerinin Avrupa Birliği'ne aday ülkeler açısından incelenmesi
Examination of green growth indicators in terms of candidate countries for the European Union
  1. Tez No: 773262
  2. Yazar: CEMRE EZGİ TURUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ PETEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil büyüme, Ekonomik Büyüme, Avrupa Birliği, Büyüme Göstergeleri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ekonomi tarihi boyunca üzerine en çok tartışılan olgulardan biri olan ekonomik büyüme, sanayi devrimi sonrasında ulusların nihai hedefi haline gelmiştir. Zaman içerisinde değişen tüketim algısıyla beraber üretim sistemlerinin giderek büyümesi sonucunda ortaya çıkan çevre sorunları, insan sağlığını ve doğayı tehdit edecek boyuta ulaşmıştır. Geleneksel büyüme modellerinin ekosistem dengesinin ve insan sağlığının korunması açısından yetersiz kalması yeni bir model arayışını kaçınılmaz kılmıştır. Böylelikle yeşil büyüme modeli cazip bir model haline gelmiştir. Yeşil büyüme sürecine uyumun incelenmesi kapsamında hazırlanan bu çalışmada AB'ye üyelik sürecinde aday statüsünde olan ülkelerin, veri mevcudiyeti doğrultusunda 1990-2020 yılları arasındaki yeşil büyüme göstergelerine ait veriler kullanılmış ve Yeşil büyüme göstergeleri AB'ye aday ülkeler açısından incelenmiştir. Bu doğrultuda aday ülkelerin yeşil büyüme süreçleri göstergeler bazında analiz edilmiş ve buna yönelik politika önerilerinde bulunulmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde geleneksel büyüme teorileriyle ilgili tarihsel ve kavramsal çerçevelere yer verilmiş, büyüme teorileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde yeşil büyüme kavramı incelenmiş, özelliklerine ve uygulamalarına yer verilmiştir. Son bölümde ise AB ile ilgili genel bilgilerin akabinde aday ülkeler, göstergeler bazında istatistiksel olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic growth, one of the most discussed cases throughout the history of the economy, has become the final target of nations after the industrial revolution. With the perception of changing consumption over time, environmental problems that have resulted from the growing growth of production systems have reached the size to threaten human health and nature. It has made it inevitable that traditional growth models cannot maintain ecosystem stability and cannot maintain human health, so that they are looking for a new model. So the green growth model has become an attractive model. In this study, prepared under the review of compliance with the green growth process, data from countries with candidate status in the EU accession process has been used and Green growth indicators for EU candidate countries have been reviewed in line with data availability in line with green growth indicators from 1990-2020. In this respect, the green growth processes of candidate countries have been analyzed on a basis of indicators, and then policy recommendations for analysis results have been made. The work consists of three parts. In the first chapter, historical and conceptual frameworks related to traditional growth theories were covered and the growth theories were discussed. In the second chapter, the concept of green growth was studied, and the characteristics and practices of green growth were included. In the last chapter, the EU was evaluated with general lines, then the candidate countries were statistically examined on the basis of indicators. KEYWORDS: Green Growth, Economic Growth, European Union, Growth Indicators