Çağdaş müzikal öğelerinin değerlendirilmesi ve bir örnek olarak Kabare Müzikali
Evaluation of contemporary musical elements and Cabaret as an example
- Tez No: 773418
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE ÖZİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Dans, Müzik, Müzikal, Sanat, Art, Dance, Music, Musical
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Müzikli tiyatronun tarihi azımsanmayacak derecede eskiye dayanır. Müzikli tiyatronun ilk örnekleri Antik Yunan'da ve Roma'da görülmektedir. Tarihsel süreç içinde Avrupa'da operalardan sonra revüler, operetler, varyete ve müzikhol eğlenceleri gibi türlerle müzikal türünün gelişimi devam etmiştir ve bir çok müzikli tiyatro türlerinden oluşan mega müzikaller olarak lanse edilen büyük prodüksiyonlu yapıtlar ortaya çıkmıştır. Bu müzikallerde insan yaşamlarının konu edindiği görülmektedir. Bu dönemdeki müzikallerin önde gelen mekanını ise Broadway oluşturmaktadır. 19. Yüzyılda Avrupa'da sergilenen müzikli komedi oyunu olan Broadway'i bir müzikal merkezi haline getirmiştir. Araştırmada öncelikle müzikli sahne sanatları olarak opera ve operet tanıtılmaktadır. Devam eden bölümde ise müzikalin tanımı ve tarihsel gelişimi incelenmektedir. Bununla birlikte çağdaş müzikalin müzik, oyun ve dans bağlamında öğelerine değinilmektedir. Araştırmamın son bölümünde ise Cabaret müzikali incelenmektedir. Bu araştırmanın amacı müzik, dans, oyun gibi çağdaş müzikali oluşturan öğelerin tarihsel süreç içersindeki gelişimini müzikli tiyatro türleri içinde incelemek ve önemli bir çağdaş müzikal olan ''Cabaret'' örneğinde değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The history of musical theater to no less a degree goes way back. The first examples of musical theater are seen in Ancient Greece and Rome. In the historical process, after the operas in Europe, the development of the musical genre continued with genres such as revues, operettas, variety shows and music hall entertainment, and large production works that were launched as mega musicals consisting of many musical theater genres emerged. It is seen that human lives are the subject of these musicals. Broadway is the leading venue of the musicals of this period. Musical comedy plays performed in Europe in the 19th century made Broadway a musical center. In the research, primarily opera and operetta are introduced as musical performing arts. In the following section, the definition and historical development of the musical is examined. In addition, the elements of contemporary musical in the context of music, play and dance are mentioned. In the last part of the research, Cabaret musical is examined. The aim of this research is to examine the development of the elements that make up the contemporary musical, such as music, dance, and play, within the musical theater genres and to evaluate them in the example of“Cabaret”, which is an important contemporary musical.