أدب الرحلات في بغداد الألوسي أنموذجاً
Bağdat'ta rihle edebiyatı (el-Âlûsî örneği) / The literature of journeys in Baghdad, Abu al-Thanaí al-Alusi as a model
  1. Tez No: 773427
  2. Yazar: MUSTAFA ADNAN AL-HAMADANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Rihle Edebiyatı, Ebü's-Senâ el-Âlûsî, Islambol, Vasf, Öznellik, Literature of Journeys, Abu Al-Thana' Al-Alusi, Islambul, Description, Subjectivity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ebü's-Senâ el-Âlûsî örneği üzerinden Bağdat'taki rihle edebiyatını ele alan bu araştırma; bir mukaddime üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Araştırmacı girişte; insanoğlunun yolculukla ilişkisini, çağlar boyunca yapılan yolculukların Arapların ve Müslümanların hayatındaki önemine temas etmişve bu konuyu seçme nedenlerini açıklamıştır. Birinci bölümde, rıhle (seyahat) edebiyatının lügat ve ıstılah tariflerini verip bu edebiyatın özellikleri ve saikleri üzerinde durmuştur. Ayrıca Bağdat alimleri tarafından rihle edebiyatına dair yazılan bazı eserlerin tanıtmıştır. İkinci bölümde, Ebü's-Senâ el-Âlûsî'nin hayatı, eserleri ve edebi konumu üzerinde durmuş, ardından da müeellifin rihle edebiyatına dair eserlerini tanıtmıştır. Üçüncü bölümde araştırmacı, Al-Alusi'nin bu alandaki eserlerinde edebi sanatlara dair üslubuna yer vermis. Ayrıca bu eserledeki ilginç anlatım kurgusu ve yolculukların edebi bir üslupla anlatımını ele almıştır. Araştırmacı, özellikle hicri 13. yüzyılda Bağdat'ta rihle edebiyatı üzerine yaptığı bu çalışmada ulaştığı en önemli sonuçlara değinerek araştırmaasını sonlandırmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study is a sort of stylistic study that has tackled the literature of journeys in the thirteenth century presentig Abu Al-Thana Al-Alusi as a model. Accordingly, the present research has been divided into: an introduction, three chapters and a conclusion. Starting with the introduction, the researcher has spotted light on the nature of journeys accompanying the human being and how the Arab and İslamic life has been inclded in those journeys along ages. The reasons and motives have been identified in view of this. The second chapter: the researcher has introduced the life of Abu Al-Thana' Al-Alusi, his works and his literary status, and then has introduced his nomadic works. İn the first chapter, the researcher has put forward the definition of travel lierature both linguistically and idiomatically, exploring the characteristics and advantages of the literature of those journeys as well as the motives that might lie behind them. The researcher has also stated several nomadic works given by Baghdad scholars that support this study . Moeover, the researcher, in the the third chapter, has tackled the technical methods in Al-Alusi's journey books, sheding light on the interesting narative constuction and the rhetorical mehods employed in them. The researcher has concluded his writing by mentioning the most important results reached through his study of this literary art, especially in the 13thcentury AH in Baghdad.