Arteriyel anastomoz şekline görerenal transplantasyon hastalarının değerlendirilmesi
Evaluation of renal transplantation patientsaccording to arterial anastomosis type
  1. Tez No: 773474
  2. Yazar: ALİ EMRE AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MAHİR ÖZMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Renal transplantasyon, anastomoz şekli, greft sağkalım, Kidney transplantation, anastomosis type, graft survival
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Klasik renal transplantasyon cerrahisi eksternal iliyak artere uç-yan ve internal iliyak artere uç-uca anastomoz kullanılması şeklinde tanımlanmıştır. Vasküler anastomoz tekniklerini karşılaştıran çok az data mevcuttur. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamı aynı cerrahi ekipçe yapılan 29 renal transplantasyon hastasında eksternal iliyak arter uç-yan anastomoz ile internal iliyak arter uç-uca anastomozun greft fonksiyon ve sağkalımına etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastaların retrospektif olarak yaşları, doku uygunluk oranları, hastanede kalış süreleri, donör tipi, preoperatif ve postoperatif üre-kreatinin değerleri, postoperatif rezistif indeks ve pulzatilite indeks değerleri, komplikasyonlar, greft sağkalım süreleri incelendi. Çalışmaya alınan 10'u kadın (% 34.5), 19'u erkek (% 66.5) 29 erişkin renal transplantasyon hastasının yaş ortalaması 38.45 ± 12.29 (22-66) yıl idi. 17'si (% 58.6) canlı donörden, 12'si (% 41.4) kadavradan elde edilen böbrek nakillerinin 20'sinde (%68.96) greft böbrek arteri eksternal iliyak artere uç-yan, 9'unda (% 31.04) internal iliyak artere uç-uca anastomoze edildi. Ortalama yatış süresi 28.38 (8-91) gün idi. 3. ay serum üre seviyesi ortalaması eksternal uç-yan grubunda 45.10 ± 18.39, internal uç-uca grubunda 33.66 ± 8.09 idi, gruplar arasında anlamlı istatiksel fark saptandı (p: 0.031). 3. ay serum kreatinin seviyesi ortalaması eksternal uç-yan grubunda 1.56 ± 0.59, internal uç-uca grubunda 1.16 ± 0.25 idi, gruplar arasında anlamlı istatiksel fark saptandı (p: 0.020). 15. ayda eksternal uç-yan grubunda ortalama Rİ değeri 0.63 ± 0.06, internal uç-uca grubunda 0.55 ± 0.05, istatiksel fark p: 0.010, eksternal uç-yan grubunda ortalama Pİ değeri 1.12 ± 0.18, internal uç-uca grubunda ortalama Pİ değeri 0.90 ± 0.13 ve istatiksel fark p: 0.016 olarak anlamlı saptandı. Eksternal uç-yan grubu ile internal uç-uca grubunda greft ve hasta sağkalımı 24. ay sonunda sırasıyla % 89.5, % 95 ve % 100, % 100, anlamlı istatiksel fark saptanmadı (p: 0.324). Aynı cerrah tarafından yapılan her iki anastomoz da yetkin ve deneyimli ellerde tekniğine uygun şekilde uygulandığında greft fonksiyon ve sağkalım açısından aynı başarıyı göstermektedir. Cerrahın yapılacak anastomoz tipi kararını verirken peroperatif eksplorasyon bulgularını ve hastaya ait özellikleri gözönüne alarak hastaya özgü karar vermesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The classical kidney transplantation surgery was described using end-to-side anastomosis to the external iliac vein and end-to-end anastomosis to the internal iliac artery. There are scarce data comparing vascular anastomosis techniques. We aimed to compare two different techniques of arterial anastomosis, end-to-side to the external iliac artery and end-to-end to the internal iliac artery among 29 kidney transplantation recipients operated by the same surgeon at Ankara Numune Training and Research Hospital. Age, tissue match rates, hospital stay, donor type, preoperative and postoperative serum urea-creatinine level, postoperative resistive index and pulsatility index, complications and graft survival rates were evaluated retrospectively. The mean age of 10 women (% 34.5) and 19 men (%66.5), total 29 adult kidney transplantation recipients was 38.45 ± 12.29 (22-66) years. 17 living donor kidneys (% 58.6) and 12 deceased donor kidneys (% 41.4) anastomosis were performed end-to-side to external iliac artery in 20 (% 68.96) recipients and end-to-end to internal iliac artery in 9 (% 31.04) recipient. The average hospital stay was 28.38 (8-91) days. Average serum urea level at the 3. month was 45.10 ± 18.39 in external end-to-side group and 33.66 ± 8.09 in end-to-end internal group. Significant statistical difference was revealed between the groups (p: 0.031). Average serum creatinine level at the 3. month was 1.56 ± 0.59 in external end-to-side group and 1.16 ± 0.25 in end-to-end internal group. Significant statistical difference was revealed between the groups (p: 0.020). Average RI value at the 15 month was 0.63 ± 0.06 in external end-to-side group, 0.55 ± 0.05 in end-to-end internal group, statistical difference was p: 0.010, average PI value was 1.12 ± 0.18 in external end-to-side group, 0.90 ± 0.13 in end-to-end internal group, significant statistical difference was revealed as p: 0.016. In the end-to-side external group and end-to-end internal group graft and patient survival at the end of 24. month was % 89.5, % 95 ve % 100, % 100 respectively, no significant statistical difference was revealed (p: 0.324). Both anastomosis made by the same surgeon shows the same success at point of graft function and survival when applied by competent and experienced hands. While the surgeon make the decision on the type of anastomosis considering peroperative exploration findings and patient specific properties will be suitable.