Aliyyü'l-Kari'ye göre iman ve küfür
Faith and blessing according to Aliyyu'l-Kari
- Tez No: 773562
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Aliyyü'l-Kari, İman, Küfür, Kalam, Aliyyü'l-Kari, Faith, Unbelief
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada Hanefî kelam anlayışının önemli temsilcilerinden biri olan Aliyyü'l-Kari'nin iman ve küfür konusunda ki görüşleri ele alınmıştır. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Aliyyü'l-Kari'nin hayatı, eserleri ve ilmi yönü ele alınmıştır. Birinci bölümde iman konusu genel olarak açıklanmış; yani imanın tanımı, mahiyeti ve mezheplerin bu konudaki görüşlerine yer verilmiştir. Devamında da Aliyyü'l-Kari'nin bu konudaki görüşlerine değinilmiştir. İkinci bölüm de ise küfür konusu yine tanımı, kapsamı ve mezheplerin konuya bakışı açıklanıp daha sonra da Aliyyü'l-Kari'nin görüşüyle sonlandırılmıştır. Çalışmamızın konusu olan iman ve küfür, geçmişten günümüze kadar Müslümanların ve gayr-i müslimlerin dünya ve ahiret hayatını olumlu veya olumsuz bir şekilde etkileyen birer kavram olarak karşımıza çıkmış ve kıyamete kadar da çıkacaktır. Tezimiz ve bu konuyu seçmemizdeki amaç iman ve küfür konusunda Müslümanları daha iyi bilgilendirmek, Selef ve Halef âlimlerinin görüşlerini bir araya getirerek okuyucuya daha verimli bilgiler sunmaktır. Çalışmamızda genel olarak Aliyyü'l-Kari'nin iman ve küfür konularına bakış açısı ele alınsa da içeriğinde Ehl-i Sünnet başta olmak üzere Mu'tezile, Hâricî, Şîa ve diğer mezheplerinde görüşlerine yer verilmiş, yer yer karşılaştırma yapılarak konunun daha iyi anlaşılmasına olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the views of Aliyyü'l-Kari, who is one of the important representatives of Hanafi theology, on faith and unbelief are discussed. The study consists of an introduction and two parts. In the introduction, Aliyyü'l-Kari's life, works and scientific aspects are discussed. In the first part, the subject of faith is explained in general; In other words, the definition of faith, its nature and the views of the sects on this subject are given. Afterwards, Aliyyü'l-Kari's views on this subject are mentioned. In the second part, the definition of the subject of blasphemy, its scope and the view of the sects on the subject are explained and then ended with the view of Aliyyü'l-Kari. Faith and unbelief, which are the subject of our study, have emerged as concepts that have positively or negatively affected the life of Muslims and non-Muslims in the world and the hereafter, from the past to the present, and will remain until the Day of Judgment. Our thesis and our purpose in choosing this topic is to better inform Muslims about faith and unbelief, to bring together the views of Salaf and Khalaf scholars and to present more productive information to the reader. When we look at our study in general, although Aliyyü'l-Kari's point of view on the subjects of faith and unbelief is discussed, his views on the Ahl al-Sunnah, Mu'tazila, Hâricî, Shia and other sects are included in its content, and by making comparisons from time to time, it is possible to better understand the subject.