Kırklareli Kepirtepe Köy Enstitüsü Yerleşkesi'nin belgelenmesi ve koruma yaklaşımı
Kirklareli Kepirtepe Village Institute Campus certification and conservation approach
  1. Tez No: 773594
  2. Yazar: DORUK ŞAHİN ÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU BÜKEN CANTİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Köy Enstitüleri, Kepirtepe Köy Enstitüsü, Modern Mimari, Belgeleme, Modern Eğitim Mirası, Koruma ve Restorasyon, Village Institutes, Kepirtepe Village Institute, Modern Architecture, Documentation, Modern Educational Heritage, Conservation and Restoration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon ve Koruma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 402
Özet
Türkiye'de Erken Cumhuriyet dönemi modernleşme hareketinin önemli aktörlerinden biri olan Köy Enstitüleri, eğitim hayatına yön vermiş, Anadolu'da köylüye modern tarımı getirerek köyleri canlandırmış ve bu süre zarfında ülkeye faydalı binlerce köy öğretmeni yetiştirmiştir. Bu tez çalışması kapsamında Türkiye'deki 21 Köy Enstitüsü'nden biri olan Kepirtepe Köy Enstitüsü yerleşkesi, tarihsel süreçleri içerisinde değerlendirilerek özgün durumları belirlenmiş, restitüsyon önerileri geliştirilmiştir. Yapılan alan çalışmalarıyla güncel durumları belgelenerek enstitü yerleşkesi kayıt altına alınmıştır. Böylece yapıların özgün halleriyle günümüzdeki durumları karşılaştırılarak yapıların geçirdiği değişimler tespit edilmiştir. Yöntem olarak kullanılan literatür ve arşiv araştırmalarıyla, geleneksel ve teknolojik belgeleme yöntemleriyle ve tüm bu verilerin karşılaştırmalı olarak analizlerinin yapılmasıyla Kepirtepe Köy Enstitüsü ve yerleşkesinin sahip olduğu değerler ve bu değerler üzerinden geliştirilen koruma yaklaşımları ortaya konulmuştur. Böylece Erken Cumhuriyet Dönemi modern eğitim mirasının kırsala olan yansımalarının somut örnekleri olan Köy Enstitüleri ve özelinde Kepirtepe Köy Enstitüsü yapılarının tarihsel ve güncel veriler doğrultusunda mekânsal çözümlemeleri yapılarak somut ve somut olmayan kültürel miras değerleriyle yapıların geleceğe aktarılması için koruma yaklaşımları geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Village Institutes, one of the important actors of the modernization movement of the Early Republican period in Turkey, has been revived the villages by bringing modern agriculture to the peasants in Anatolia and during this time he trained thousands of village teachers who were useful to the country. Within the scope of this thesis study, Kepirtepe Village Institute campus, which is one of the 21 Village Institutes in Turkey, Their original situations were determined by evaluating them within the historical processes and restitution suggestions were developed. With the field studies carried out, their current status was documented and the campus of the institute was recorded. Thus, the changes of the structures were determined by comparing the original states with the current situations. The values of Kepirtepe Village Institute and its campus, and conservation approaches based on these values, have been revealed through literature and archive research used as a method, traditional and technological documentation methods, and a comparative analysis of all these animals. Thus, by making spatial analyzes of the Village Institutes, which are concrete examples of the reflections of the Early Republican Period modern education heritage on the countryside, and in particular, the Kepirtepe Village Institute buildings, in line with historical and current data, conservation approaches have been developed to transfer the structures with tangible and intangible cultural heritage values to the future.