Aort kapak hastalıklarında uygulanan otologperikart ile neoküspidizasyon ve mekanik kapak ile replasman yöntemlerinin kısa ve orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Two surgical methods applied to aortic valve diseases (Neocuspidization with autolog pericard, replacement with mechanical valve) short and medium term comparison of results
  1. Tez No: 773637
  2. Yazar: SABIR HASANZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN TAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aort kapak hastalıkları, Aort kapak replasmanı, AVNeo, Aortic valve diseases, Aortic valve replacement, AVNeo
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamızda AVNeo uyguladığımız hasta grubu ile bu hasta grubuna benzer preoperatif özelliklere sahip mekanik protez kapak ile aort kapak replasmanı (m-AVR) uyguladığımız grubun postoperatif erken dönem sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nde, 2019-2022 yılları arasında AVNeo ve m-AVR uygulanmış, benzer preoperatif özelliklere sahip 20'şer hasta dahil edilmiş ve bu hastaların perioperatif, postoperatif 6. ay, postoperatif 1. yıl kontrollerindeki laboratuvar değerleri ve ekokardiyografi bulguları retrospektif olarak incelenmiştir. Sonuç: AVNeo grubunda aortik kros klemp ve kardiyopulmoner baypas süreleri daha uzun olsa da özellikle dar aortik annulusa sahip hastalarda daha düşük kapak gradiyenti sağlandığı, sol ventrikül fonksiyonlarının daha iyi korunduğu gözlendi. Fakat AVNeo ve aort kapak replasman yöntemlerinin sonuçlarını daha iyi analiz edebilmek için daha fazla hasta sayısı ve daha uzun takip sürelerini içeren yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to compare the early postoperative results of the patient group in which we applied AVNeo and the group in which we applied m-AVR (aortic valve replacement with mechanical prosthetic valve), which has similar preoperative characteristics to this patient group. Materials and Methods: 20 patients, each with similar preoperative strength, who underwent AVNeo and m-AVR between 2019 and 2022 in the Department of Cardiovascular Surgery of the University of Health Sciences Ankara City Hospital were included in the study. The laboratory values and echocardiographic findings of these patients in the perioperative, postoperative 6th month, and postoperative 1st year controls were retrospectively analyzed. Results: Although the aortic cross clamp and cardiopulmonary bypass times were longer in the AVNeo group, it was observed that a lower valve gradient was achieved and left ventricular functions were better preserved, especially in patients with narrow aortic annulus. However, new studies with larger number of patients and longer follow-up periods are needed to better analyze the results of AVNeo and aortic valve replacement methods.