Gender, domesticity and house in Turkey: Context and state of research
Türkiyede toplumsal cinsiyet, evsellik ve konut: Bağlam ve araştırmalar
- Tez No: 773666
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN BALAMİR, PROF. DR. LALE ÖZGENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Evsellik, Konut, Türkiye, Gender, Domesticity, House, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Mekân ve toplumsal cinsiyet arasındaki ilişki feminizm ve mimarlık söyleminde ve tarihinde, özellikle 1960'ların sonları ve 1970'lerin başlarından itibaren, çalışılmaya başlanmıştır. Bu ilişki, ötekilik meselesinin ve eşitsizliklerin gündelik hayattaki kamusal-özel ayrımı ve cinsiyetçi çelişkileri gibi temalarla ilişkili şekilde kamusal ve evsel mekânın toplumsal cinsiyet kalıp yargılarına bağlı olarak oluşumu ve organizasyonu üzerine artan farkındalıkla yaygın olarak işlenmiş bir konudur. Bu tez, sırasıyla, Türkiye'de toplumsal cinsiyet, evsellik ve evi odak noktasına alan çalışmaların bilimsel durumunu ve bağlamını sunarken ortaya çıkan temaları ve konunun içyüzünü anlamayı ve tartışmayı amaçlamaktadır. Bunu yapmak için, Türkiye bağlamında ilgili literatürdeki 20 çalışmanın bibliyografik ve tematik analizini yaparak şu soruları ele alır: Türkiye'de toplumsal cinsiyet, evsellik ve ev ile ilgili çalışmalarda ortaya çıkan temalar nelerdir? Mimari tasarım yoluyla toplumsal cinsiyete dayalı mekânın inşası akademik çalışmalarda hangi yollarla kuramsallaştırılır, bağlamsallaştırılır ve tartışılır? Türkiye'de kadın, ev ve toplumsal cinsiyet ilişkisi mekânsal ve söylemsel olarak nasıl değişmiştir? Bu çalışmada, 1920'lerden 1950'ye, 1950-1980 arası ve 1980'den günümüze olarak belirlenen üç dönemin özelliklerini yansıtacak şekilde seçilmiş ev örnekleri, akademik çalışmalarda ortaya çıkan tartışma konuları üzerinden analiz edilmektedir. Bu araştırma soruları aracılığıyla çalışma, toplumsal cinsiyete göre şekillenen evin ve evselliğin mekânsal organizasyonuna, diğer bir deyişle 20. yüzyılın başlarından günümüze Türkiye'de ev, toplumsal cinsiyet ve mekân araştırmalarının bağlamı ve durumuna ilişkin temaları ve tartışmaları ortaya koyacak bir çerçeve çizmeyi ve seçilen altı konutun plan analizi yoluyla mekânsal organizasyondaki ve evsel mekânın söylemindeki değişimi yansıtmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The relationship between space and gender has been commonly elaborated in feminist and architectural discourse and history, particularly starting from the late 1960s and early 1970s. This relationship is a topic that has been extensively studied with increasing awareness of the otherness issue and inequalities in relation to such themes as public-private and gendered contradictions of everyday life with the discussions on the formation and organization of public and domestic space according to gender stereotypes. This thesis aims to present respectively, the scholarly state and context of studies that has taken gender, domesticity, and house in Turkey into their focus during the Republican period and to discuss the emerging themes and insights. To do this, a bibliographic and thematic analysis of 20 studies in the related literature is carried out in the Turkish context to address the following questions: What are the emerging themes in the studies concerning gender, domesticity and house in Turkey?, In which ways the construction of gendered space through architectural design is theorized, contextualised and discussed in the scholarship?, How the relationship between women, house and gender in Turkey underwent spatial and discursive changes? Selected house samples reflecting the characteristics of each examined period (from 1920s to 1950, from 1950 to 1980 and from 1980 to present) are analysed on the emerging discussion topics in academic studies. Through these research questions the study aims to draw a framework to illustrate the themes and debates related to the spatial organization of house and domesticity as shaped by gender, in other words, the context and state of research on house, gender and space in Turkey. Through the investigation of six houses' plans, the study aims to reflect changes in spatial organization and discourse of domestic space throughout the course of a century.