Paroksismal noktürnal hemoglobinüri ve aplastik anemili olgularda dolaşan endotel öncül hücreleri ve tromboza etkisi
Circulating endothelial progenitor cells and their relation to thrombosis in paroxysmal nocturnal hemoglobinuria and aplastic anemia
  1. Tez No: 773721
  2. Yazar: ESRA TURAN ERKEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NURİ YENEREL
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Aplastik Anemi, Endotel Öncül Hücreleri, PNH
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş: Paroksismal Nokturnal Hemoglobinüri (PNH) nadir görülen ,edinsel klonal bir hematopoetik kök hücre hastalığıdır. Kronik intravasküler hemolitik anemi, kemik iliği yetersizliği ve tromboza eğilim en önemli klinik bulgularını oluşturur. Tromboz hastalığın en önemli morbidite ve mortalite nedeni kabul edilmektedir. Hastaların tromboza eğilimi konusunda birden çok etken sorumlu tutulmaktadır. Endotel Öncül hücreleri (EPC) primitif hematopoetik kök hücrelerden köken alan ve endotel hücrelere dönüşme kabiliyeti taşıyan hücrelerdir. Normal koşullarda dolaşımda son derece az sayıda bulunur. EPC düzeylerinin vasküler hastalık ve olası hasar durumunda onarım kapasitesinin göstergesi olduğu kabul edilmektedir. Kardiyovasküler hastalıklarda düşük seviyelerde bulunmaları da ayrıca risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada PNH hastalığında dolaşan EPC' lerin durumu ve trombozla ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Fakültemiz İç Hastalıkları Hematoloji Bölümünde takip edilmekte olan 17 PNH, 18 aplastik anemi hastasıyla 10 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Akım sitometri ile dolaşan EPC' lerin tespiti amacıyla CD309, CD133 ve CD34 antikorları kullanıldı ve üç antikoru da birlikte eksprese eden hücreler EPC olarak analiz edildi. Hazırlanan örnekler 6 renkli lazeri olan BD FACS Canto II cihazında endotelyal öncül hücreler için FACS Diva programında önceden hazırlanmış bir listmode yazılımı kullanılarak okutuldu ve her bir analiz için toplam 1.000.000 hücre değerlendirildi. İstatistik işlemleri SPSS 22.0 programı kullanılarak yapıldı. Değişkenlerin dağılımı kolmogorov simirnov testi ile, nicel verilerin analizi ANOVA, kruskal-wallis, mann-whitney u testleriyle ve niteliksel verilerin analizi ki-kare testi ile değerlendirildi. Bulgular ve Tartışma: PNH lı hastaların beşinde trombotik komplikasyon mevcuttu. Hastaların hepsinde portal ven trombozu birinde ayrıca periferik arter hastalığı ve buna bağlı ampütasyon hikayesi vardı. EPC oranları incelendiğinde PNH grubunda tromboz öyküsü olan ve olmayan grupta anlamlı bir farklılık görülmedi ( p>0,05). Aynı şekilde Eculizumab kullanan ve kullanmayan hasta grupları arasında da EPC oranı açısından anlamlı bir farklılık yoktu (p ˃ 0,05). Aplastik anemi grubuyla PNH grubu arasında, hatta aplastik anemi grubu içinde düşük oranda da olsa PNH klonu olan ve olmayan gruplar arasında da EPC oranları arasında anlamlı (p ˃ 0,05) fark bulunmadı Yapılan çalışmada istatistiksel olarak anlamlı bulunan tek bulgu EPC oranı ile LDH arasındaki ilişkiydi (p < 0,05). PNH lı hastalarda LDH oranı yükseldikçe EPC oranlarının da arttığı gözlendi. Bu durum PNH da hemolizle ilişkili vasküler endotelde hasar ve/veya yeni damar oluşumunun uyarılmış olabileceğini düşündürdü. Nitrik oksit (NO) endotel hücre öncüllerinin dolaşıma salınmasında uyarıcı bir moleküldür. PNH gibi NO deplesyonu yapan bir hastalıkta EPC'lerin artmış saptanması tromboza eğilim konusunda endotel hücrelerinin de sorumlu olduğunun bir kanıtı olarak kabul edildi.
Özet (Çeviri)
Introduction: Paroxysmal nocturnal hemoglobinuria (PNH) is a rare, acquired , clonal hematopoietic stem cell disease. Chronic intravascular hemolytic anemia, bone marrow failure, smooth muscle dystonias, and predisposition to thrombosis constitute the most significant clinical symptoms of this disease. Thrombosis is admitted the leading cause of mortality and morbidity in patients with PNH. Propensity for thrombosis in PNH patients depends on multipl factors.Endothelial progenitor cells (EPC) are derived from primitive hematopoietic stem cells and able to differantiate into circulating endothelial cells .Normally exclusively rare EPCs exist in circulation. EPC levels indicates vascular disease and capability of restoring endothelial damage. Furthermore, low levels of EPC is accepted as one of the cardiovascular risk factors. The aim of this study is investigate the percentage of EPC between AA and PNH patients , correlation between EPC ratio and thrombosis in PNH Method:Seventeen PNH and 18 AA patients and 10 healthy control subjects were recruited from our hematology outpatient unit at İstanbul University İstanbul Medical Faculty. CD309,CD34 and CD133 markers were used to quantify endothelial progenitor cells by flow cytometry.; cells expressing all of CD34,CD133, and CD309 were analysed as endotelial progenitor cells .Blood samples were determined using six coloured laser flow cytometry device (BD FACS Canto II) , previously prepared FACS Diva software programme and 1.000.000 cells (all events) were evaluated for each analyses. Statistical processes performed by using SPSS 22.0. Kolmogorov simirnov test was used for variable distrubion, ANOVA , Kruskal-Wallis and Mann- Whitney U tests were used for quantitative data analyses . Qualitative datas were evaluated by using the chi-square test Results and Discussion: Five of the PNH cases had thrombotic complications. All of these patients had portal vein thrombosis an done of them also had peripheral arterial disease and amputation history. In PNH patients, there was no correlation between history of thrombotic event and percentage of EPC (p>0,05). Similarly, no significant difference between usage of eculizumab therapy and percentage of EPC (p>0,05) was observed. No significant difference was found in results of % EPC between AA ,PNH patients and healthy subjects group (p>0,05).