Kent kimliğinin göstergebilimsel çözümlemesi: Konya örneği
A semiotic analysis of urban identity: The case of Konya
- Tez No: 773778
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL MENGİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Kentsel Göstergebilim, Kent Kimliği, Kent İmajı, Konya, Postmodern Kentsel Göstergeler, Urban Socio-semiotics, Urban Identity, Urban Image, Konya, Postmodern Urban Signs
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 518
Özet
Bu çalışmanın amacı toplumsal kentsel göstergebilim yaklaşımı aracılığıyla Konya'nın kent kimliğinin dönüşümünün çözümlenmesidir. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde kent kimliği kavramı, göstergebilimin tarihsel kökenleri ve kent kimliğinin dönüşümünde postmodernlik göstergeleri kavramsal olarak açıklanmıştır. Tezin amacı doğrultusunda, ikinci bölümde, kentsel göstergebilim sınıflandırılarak açıklanmıştır. Toplumsal kentsel göstergebilim yaklaşımının kuramsal arka planı, gelişim süreci, temel kavramları, tartışma konuları ve metodolojisi konuları ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise çalışmanın öncelikle Konya'nın tarihi ele alınmıştır. Göstergebilim-dışı olarak nitelendirilen bu alanın açıklanmasından sonra ilk olarak dilsel ve göstergeler aracılığıyla kentte üretilen gösterge düzeni ele alınmıştır. Son olarak kent kimliğini imleyen kentsel göstergeler, toplumsal kentsel göstergebilim yaklaşımı aracılığıyla çözümlenmiştir. Bu çözümlemede Konya'nın kent kimliğinin dönüşümünde postmodernlik göstergelerinin görülebildiği, fakat bunun kendine özgü bir karakteristiği olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to analyse the transformation of Konya's urban identity using urban socio-semiotic approach. In this context, in the first part of the study the concept of urban identity, the historical origins of semiotics and postmodern signs in the transformation of urban identity were explained. In line with the purpose of the study, in the second part, urban semiotic approaches were explained by classifying. The theoretical background, developement process, basic concepts, main discussion topics and methodology of urban socio-semiotics was evaluated. In the third part of the thesis firstly the history of Konya was clarified. After the clarification of this so-called exo-semiotic dimension, firstly the sign order produced in the urban that mark urban identity was discussed through linguistic and visual signs. Finally, the urban signs that signify the urban identity were analysed through urban socio-semiotic approach. In this analysis it has been concluded that postmodern signs can be seen in the transformation of Konya's urban identity, but this postmodernisation has its own characteristic.