Sinop-Trabzon arası deniz alglerinin taksonomisi
Taxonomy of marine algae distributed between Sinop-Trabzon
  1. Tez No: 77383
  2. Yazar: HÜSEYİN ERDUĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Taksonomi, Cyanophyceae, Rhodophyceae, Fucophyceae ve Chlorophyceae, Taxonomy, Cyanophyceae, Rhodophyceae, Fucophyceae Chlorophyceae
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu tezde, Sinop-Trabzon arasında üst infralitoral bölgede yayılış gösteren Cyanophyceae, Rhodophyceae, Fucophyceae ve Chlorophyceae sınıflarına ait alglerin taksonomisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Örnekler dalma, kıyının taranması ve denizin içinde bulunan kayaların üzerinden kazınarak toplanmış, kendi suyunda %4'lük nötral formalinle sabitlenerek, kuru ve sulu herbaryumları yapılmıştır. Tayinlerde, gerek kesit alınarak gerekse doğrudan lam lamel arasına konarak, mevcut literatürler yardımı ile tayinleri yapılmıştır. Bazı takson tayinlerinde (Rhodomelaceae, Corallinaceae üyeleri gibi) %10'luk HC1 kullanılmıştır. Fotoğaflar mikrofotografi tekniği kullanılarak çekilmiştir. Bu çalışmada Cyanophyceae'den 24, Rhodophyceae'den 147, Fucophyceae'den 55 ve Chlorophyceae'den 57 olmak üzere toplam 283 takson tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to encounter the taxonomy of algae belonging to the classes Cyanophyceae, Rhodophyceae, Fucophyceae and Chlorophyceae, distributed in the upper infralittoral zone between Sinop and Trabzon. Samples which were collected by free-diving, dredging or scraping rocks, were fixed with 4 % of formalin solution and their dry and wet herbariums were prepared.Taxa were put between slide and lamel or cross-sectioned, then were identified according to literature available. In identification of some taxa, 10 % of HC1 was used. Photograps were taken using microphotography. In this study, a total of 283 taxa belonging to Cyanophyceae (24 taxa), Rhodophyceae (147 taxa), Fucophyceae (55 taxa) and Chlorophyceae (57 taxa) was identified.