Küçük Menderes Havzasında alüviyal topraklarındaki tarım arazilerinin vergilendirme açısından kıymetlerinin takdiri üzerine bir araştırma
A Research on apprasial of the agricultural lands alluvial soils in Küçük Menderes River basin with respect to taxation
  1. Tez No: 77384
  2. Yazar: SAİT ENGİNDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN TALİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi vergisi, arazi fiyatları, arazi kıymet takdiri, kapitalizasyon faiz oranı, gelir yöntemi, Land tax, land prices, appraisal of land, capitalization rate, income approach
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
ÖZET KÜÇÜK MENDERES HAVZASINDA ALÜVİYAL TOPRAKLARDAKİ TARIM ARAZİLERİNİN VERGİLENDİRME AÇISINDAN KIYMETLERİNİN TAKDİRİ ÜZERİNE BİR ARAŞTD3MA ENGİNDENİZ, Sait Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin TALİM Ekim 1998, 253 sayfa Bu araştırmada, İzmir'in yedi ilçesindeki 14 yerleşim biriminde (12 köy ve 2 belde) yer alan ve tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 91 parselden oluşan 2339.2 dekar tarım arazisi inceleme kapsamına alınmıştır. Araştırmada arazi kıymetleri öncelikle yasal esaslar çerçevesinde, pazar değeri yöntemine göre alım-satım bedelleri üzerinden ve katsayı esasına göre yıllık üretim değeri ve kira katsayıları üzerinden takdir edilmiş, daha sonra gelir yöntemi ile net gelir ve net arazi kirası üzerinden de hesaplanmıştır. Ayrıca araştırmada arazi kıymetleri, faktör analizi ve çoklu regresyon analizinden yararlanılarak istatistiksel açıdan da tahmin edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, arazilerin kıymetlerine gerçek pazar değerleri üzerinden ve bilimsel yöntemler kullanılarak yaklaşıldığında, yörede vergi kayıplarının önlenebileceği ve arazi vergisi potansiyelinden daha iyi yararlanılabileceği ortaya konmuştur. Bu konuda atılacak en önemli adımın ise; arazilerin, asgari ölçüdeki arazi değerlerinden ziyade, gerçek satışlar üzerinden emsal bedellerine göre ya da sağlayacakları net gelir üzerinden vergilendirilmeleri olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT A RESEARCH ON APPRAISAL OF THE AGRICULTURAL LANDS IN ALLUVIAL SOILS IN KÜÇÜK MENDERES RIVER BASIN WITH RESPECT TO TAXATION ENGİNDENİZ, Sait Ph.D. in Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Metin TALİM October 1998, 253 pages This research covers a total of 2339.2 decare agricultural lands of Küçük Menderes River Basin. 91 plots were randomly drawn from 14 settlement units (12 villages and 2 subdistricts) among seven counties of İzmir province. In order to determine the land values at first the market value approach on purchase and sale values and the coefficient method on annual values of production and rental values were used within the framework of the legal outlines. Then the calculation repeated according to the income approach based on net income and net rental value. In addition, land values were estimated using statistical methods, namely factor analysis and multiple regression analysis. It is concluded that, the loss of tax in the region can be prevented if land values were appraised on current market values and with scientific methods. Moreover the land tax potencial could be better benefitted. The most important step for this seems to be the taxation of the land according to their value of equal based on real sales or their net income capacity instead of minimum land values.