13-14 yaş grubu erkek yüzücülerde dikey sıçrama profilinin, sırtüstü çıkış performansına ve sürate etkisi
Title of thesis: the effect of vertical jumping profile of male swimmers in 13-14 age group on backstroke and speed performance
  1. Tez No: 773897
  2. Yazar: SELÇUK AKIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞİL GÜN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, dikey sıçrama profili, yüzme sporunda çıkış protokolü, Swimming, vertical jump profile, sprint protocol in swimming sport
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu araştırmada, 13-14 yaş grubu erkek yüzücülerin dikey sıçrama profilinin, sırtüstü çıkış performansının bileşenleri olan suya giriş mesafesine, suya giriş açısına, 5-7,5- 10-12,5-15 metre geçiş sürelerine bakılarak, 25 metre yüzme sürati üzerindeki etkinliğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Yüzücülerin boyu, kilosu, dikey sıçrama yüksekliği belirlenmiştir. Dikey sıçrama MicrogateWitty ile ölçülmüştür. Çıkış performansı için suya giriş mesafesi, suya giriş açısı, 5-7,5-10-12,5-15 metre yüzme dereceleri ve hızları DartfishTeamPro Software 6.0. ile değerlendirilmiştir. 25 metre yüzme süresi Casio HS70W-1DF marka el kronometresi ile ölçülmüştür. Hipotezler Bağımsız Örneklem T–Testi, Anova, Pearson Korelasyon Analizi, Doğrusal Regresyon Analizi kullanılarak test edilmiştir. Araştırmada p = 0,05 güven aralığı kıstas alınmıştır. Bulgular: Dikey sıçrama profili ile sırtüstü suya giriş mesafesi, 5 metre geçiş süresi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p≤0,05). Dikey sıçrama profili ile suya giriş açısı, 7,5-10-12,5-15 metre geçiş süreleri, 25 metre yüzme süresi arasında anlamlı bir ilişki meydana gelmediği tespit edilmiştir (p>0,05). Dikey sıçrama profili, sırtüstü çıkış performansı ve sürati üzerinde boy, kilo gibi faktörler pearson korelasyon analizi ile test edilmiş, anlamlı bir ilişki meydana gelmediği tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuç: Dikey sıçrama profilinin geliştirilmesinin, sırtüstü çıkış performansının ilk 5 metresine kadar yüzücülere avantaj sağladığı ortaya konmuştur. Fakat yüzme sürati üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Çıkış performansının ve süratin geliştirilmesi için fiziksel uygunluğun, antrenman seviyesinin, yüzme tekniğinin bütünsel bir anlayışla ele alınması gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to reveal the effectiveness of the vertical jump profile on the swimming speed of 25 meters by looking at the water entry distance, water entry angle, 5-7.5-10-12.5-15 meter transition times, which are the components of the supine start performance. Material and methods: Vertical jump height was measured with MicrogateWitty. For the output performance, the water entry distance, water entry angle, 5-7.5-10-12.5-15 meter swimming degrees and speeds were evaluated by kinematic analysis method. The 25 meter swimming time was measured with a Casio HS70W-1DF. Hypotheses were tested using T-Test, Anova, Pearson Correlation, Linear Regression Analysis. In the study, p = 0.05 confidence interval was taken as the criterion. Results: A positive and significant relationship was found between the vertical jump profile and the supine water entry distance and the 5 meter transition time (p≤0,05). It was determined that there was no significant relationship between the vertical jump profile and the angle of entry into the water, transition times of 7.5-10-12.5-15 meters, and swimming time of 25 meters (p>0,05). Factors such as height and weight on vertical jump profile, supine start performance and speed were tested with Pearson correlation analysis, and it was found that there was no significant relationship (p>0,05). Conclusion: It has been shown that the development of the vertical jump profile gives swimmers an advantage up to the first 5 meters of the supine start performance. It was found that there was no effect on swimming speed. In order to improve starting and speed, physical fitness, training level, swimming technique should be developed holistically.