Birinci mertebeden neutral delay diferansiyel denklemlerin çözümlerinin salınımları
Oscillations of solutions of first order neutral delay differential equations
  1. Tez No: 77396
  2. Yazar: NESLİHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE KURPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Salınım, neutral delay diferansiyel denklemler, fonksiyonel diferansiyel denklemler, Oscillation, neutral delay differential equations, functional differential equations
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tez çalışmasında fonksiyonel diferansiyel denklemler hakkında kısaca bilgi ve x'(t)+px*(t-T)+qx(t-o)=0, t>t0 şeklindeki sabit katsayılı birinci mertebeden neutral delay diferansiyel denklemlerin, x, q, o'lann pozitif sabitler ve p'nin reel bir parametre olduğu durumda, bütün çözümlerinin salınımı için koşullar ispatlanyla verilmiştir. Ayrıca x'(t)+px'(t-T)+Q(t)x(t-a)=0, t>to şeklindeki değişken katsayılı birinci mertebeden neutral delay diferansiyel denklemlerin, o ve x pozitif sabitler, Q(t)eC([t0,oo),R+) ve p'nin reel bir parametre olduğu durumda, çözümlerinin salınımlı davranışı ve salınımsız çözümlerinin asimtotik davranışı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it has been given some information about functional differential equations and conditions with their proofs under which all solutions of the first order neutral delay differential equation x^+px^t-TfJ+qx^-aH^ t>to, oscillate, where x, q, o are positive contants and p is a real parameter. Besides, it has been studied the oscillatory behavior of solutions of the first order neutral delay differential equations of the form x'(t)+px'(t-T)+Q(t)x(t-a)=0, t>to and the asymptotic behavior of nonoscillatory solutions in the case where t and a are positive contants, Q(t)eC([to,o°),R+) and p is a real parameter.