Afetlerde zarar azaltma yöntemleri
Disaster mitigation methods
- Tez No: 774102
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN BÜYÜKSARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, Afet yönetimi, Risk, Zarar azaltma, Disaster, Disaster management, Risk, Reduction disaster mitigation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Afetlerde zarar azaltma yöntemlerinin değerlendirildiği bu tez kapsamında, afetlerin neler olduğu, nasıl sınıflandırıldığı, hangi kriterlerin afet tanımına girdiği irdelenmiştir. Afet yönetiminin tanımı yapılarak güncel afet yönetim yaklaşımları tanımlanmıştır. Afetlerin önlenmesinde ve zararlarının azaltılması konusunda öne çıkan bütünleşik afet yönetimi sisteminin zarar azaltma evresi çerçevesi altında afetlerde zarar azaltma yöntemleri değerlendirilmiştir. Zarar azaltma konusu altında değerlendirilen konular sırasıyla risk yönetimi, mülkün korunması, risk planları, doğal kaynakların korunması, risk iletişimi, risk transferi, sürdürülebilir kalkınma, toplum eğitimi ve alt yapı yatırımlarıdır. Tüm bu konuların ortak amacı afetler oluşmadan afetleri önlemeyi hedeflemektedir. Afetlerin oluşmasının önüne geçilemiyorsa, afetlerin oluşmasını beklemek yerine afet öncesindeki zaman diliminde etkili bir biçimde zarar azaltma çalışmalarını uygulamak gerekir. Afetlerde zarar azaltma yöntemlerinin uygulanması, afetlerin etkilerini azaltarak daha fazla can ve mal kaybını önlemektedir. Ayrıca doğru bir şekilde uygulanan bu yöntemler ekonomik kayıpları önleyerek afetin neden olduğu maliyetleri düşürür. Böylelikle toplumların afetlerin üstesinden gelmesi kolaylaşır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, in which harm reduction methods in disasters are evaluated, what disasters are, how they are categorized and which criteria are included in the definition of disaster are examined. Disaster management has been defined and current disaster management approaches have been defined. Disaster mitigation methods have been evaluated within the framework of the mitigation phase of the integrated disaster management system, which stands out in the prevention and mitigation of disasters. Topics evaluated under mitigation are risk management, property protection, risk plans, protection of natural resources, risk communication, risk transfer, sustainable development, community education and infrastructure investments, respectively. The common goal of all these issues is to prevent disasters before they occur. If the occurrence of disasters cannot be prevented, it is necessary to implement effective mitigation efforts in the pre-disaster period instead of waiting for disasters to occur. The application of disaster mitigation methods reduces the effects of disasters and prevents further loss of life and property. In addition, these methods applied correctly reduce the costs caused by the disaster by preventing economic losses. Thus, it becomes easier for societies to overcome disasters.