Demokratik ve otokratik liderlik tarzlarının bütünleşik kalkınmaya etkisinde yönetim niteliğinin rolü
The role of the quality of management in the impact of democratic and autocratic leadership styles on integrated development
  1. Tez No: 774103
  2. Yazar: DİLEK KAYA İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Demokratik Liderlik, Otokratik Liderlik, Ekonomik Kalkınma, Sosyal Kalkınma, Bütünleşik Kalkınma, Yönetim Niteliği, Democratic Leadership, Autocratic Leadership, Economic Development, Social Development, Integrated Development, Quality of Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bu doktora tezinde demokratik ve otokratik liderlik tarzları, ekonomik ve sosyal kalkınmayı birlikte kapsayan bütünleşik kalkınma kavramı ve yönetim niteliği kavramları arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan çalışma ile demokratik ve otokratik liderlik tarzlarının bütünleşik kalkınmaya etkisi ve yönetim niteliğinin aracılık etkisi bulunmaya çalışılmıştır. Araştırma İstanbul ili sınırları içinde yaşayan 18 yaş ve üstü 530 kişi ile yapılmış ve araştırma verileri yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Anket Likert'in Demokratik Liderlik ve Otokratik Liderlik, Ekonomik Kalkınma, Sosyal Kalkınma, Yönetim Niteliği ölçeklerini içermektedir. Soru formunun güvenilirlik (Reliability) analizi için SPSS programı kullanılmıştır. Çalışma verileri, IBM SPSS Statistics 25 programına aktarılarak analizler tamamlanmıştır. Veriler analiz edilirken kategorik değişkenler için frekans dağılımları, sayısal değişkenler için tanımlayıcı istatistiklerden (ort±ss) yararlanılmıştır. Uygulanacak analizlere karar verebilmek için ölçek puanlarına Kolmogorov Smirnov normallik testi uygulanmıştır. Kolmogorov Smirnov normallik testi sonucunda puanların normallik varsayımını sağladığı görülmüş; hipotezleri sınamak adına korelasyon, açıklayıcı faktör ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda demokratik liderlik tarzının ekonomik ve sosyal kalkınma; dolayısı ile bütünleşik kalkınma üzerinde olumlu etkisinin olduğu ve yönetim niteliğinin aracılık ettiği sonucuna varılmıştır. Otokratik liderlik tarzının ise ekonomik ve sosyal kalkınmaya, dolayısıyla bütünleşik kalkınmaya etkisinin bulunmadığı tespit edilmiş, bu sebeple yönetim niteliğinin aracı etkisi ölçümlenememiştir.
Özet (Çeviri)
In his doctoral thesis the relationship between democratic and autocratic leadership styles, the concept of integrated development, which includes economic and social development, and the concepts of quality of management are examined. This study aims to find the effect of democratic and autocratic leadership styles on integrated development and also the mediation effect of quality of management. The research was conducted with 530 people aged 18 and over living in the province of Istanbul and the research data were collected by face-to-face survey method. The questionnaire includes Likert's scales of Democratic Leadership and Autocratic Leadership, Economic Development, Social Development and Quality of Management. SPSS program was used for the reliability analysis of the questionnaire. The analysis was completed by transferring the study data to the IBM SPSS Statistics 25 program. While analyzing the data, frequency distributions for categorical variables and descriptive statistics (mean±sd) for numerical variables were used. Kolmogorov Smirnov normality test was applied to the scale scores in order to decide on the analyzes to be applied. As a result of the Kolmogorov Smirnov normality test, it was seen that the scores met the assumption of normality; correlation, explanatory factor and regression analyzes were used to test the hypotheses. As a result of the study it has been concluded that the democratic leadership style has a positive effect on economic and social development; therefore on integrated development and the quality of management is mediated. It has been determined that the autocratic leadership style has no effect on economic and social development, and therefore on integrated development, so the intermediary effect of the quality of management could not be measured.