الاحتياجات التّدريبيّة لمعلمي اللّغة العربيّة للنّاطقين بغيرها في المدارس الأجنبيّة بمدارس أبوظبي في ضوء منحى التّكامل بين طرائق التّدريس
Yabancı dil olarak Arapça öğretenlerin bütünleştirici yaklaşım ışığında eğitim ihtiyaçlarının incelenmesi / Training needs for Arabic teachers speakers of other languages in the light of integrationdemands between the teachi̇ng methods
  1. Tez No: 774105
  2. Yazar: ABEER MOHAMMAD ABDELAZİZ SARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Training, Needs, Education, Teaching, Arabic, Proficiency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Öğretim yöntemleri arasındaki entegrasyon gereksinimleri ışığında yabancılar için Arapça öğretmenlerinin eğitsel ihtiyaçları Bu araştırmada, Birleşik Arap Emirlikleri devletinin Abu Dabi emirliği örneği üzerinden öğretim yöntemleri arasındaki entegrasyon gereksinimleri ışığında yabancılar için Arapça öğretmenlerinin kendi bakış açılarından eğitsel ihtiyaçlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın sorunsalı aşağıdaki temel soruyla belirlenmiştir: Öğretim yöntemleri arasındaki entegrasyon gereksinimleri ışığında yabancılar için Arapça öğretmenlerinin eğitsel ihtiyaçları nelerdir? Ayrıca bilimsel yeterlilik ve öğretim yöntemleri alanında eğitimcilerin eğitsel ihtiyaçlara göre katıldığı eğitsel kursların sayısı gibi değişkenlerin etkisi incelenmiştir. Araştırma örnekleminde yer alan bireylerin sayısı, kadın ve erkek olmak üzere (128) eğitimcidir. Araştırma örneklemi, 20-20 akademik yılında Abu Dabi emirliğinde üç düzeyde ders vermiş eğitimcilerden seçilmiştir ve orijinal topluluğun tüm üyelerinden oluşmuştur. Araştırmada, tanımlayıcı ve“analitik”yöntem esas alınmış, araştırmacı altı alan ve (59) paragraftan oluşan bir anket hazırlamıştır. Aracın içerik doğruluğu uzmanlar ve hakemler aracılığıyla teyit edilmiş, içsel tutarlılığı ve istatistiksel kararlılığı doğrulanmıştır. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: • Yabancılar için Arapça öğretmenlerinin sahip olduğu öğretim becerilerinde yer alması gereken öğretim yöntemleri arasındaki entegrasyon gereksinimlerin ilişkin bir liste hazırlanması. • Öğretim yöntemleri arasındaki entegrasyon ışığında yabancılar için Arapça öğretmenlerinin eğitsel ihtiyaçlarının sekiz alana tasnif edilmesi (Öğretim yöntemleri ve özelliklerini tanımak, beceri sayısı (4), ders veya konu planlama, beceri sayısı (7), bireysel farklılıkları dikkate alma, beceri sayısı (5), deneyim tasarımı ve eğitsel aktiviteler, beceri sayısı (6), altyapı ve hazırlık, beceri sayısı (5), öğretim yöntemlerinin çeşitlendirilmesi, beceri sayısı (14), eğitsel araçların kullanımı, beceri sayısı (11), çeşitli pekiştirme tekniklerinin kullanımı, beceri sayısı (7)). • Öğretim yöntemleri arasındaki entegrasyon ışığında yabancılar için Arapça öğretmenlerinin (59) eğitsel ihtiyacının belirlenmesi. Toplamda yüksek bir değerlendirme derecesi elde edilmiş, bu eğitsel ihtiyaçların eğitimcilerin bakış açısından gerekli hale geldiği anlaşılmıştır. • Araştırmanın tüm alanlarında bilimsel yeterlilik ve eğitsel kurs sayısı değişkenlerine bağlı olarak, yabancılar için Arapça öğretmenlerinin derece ortalamaları arasında istatistiksel anlamlılık farklarının bulunmaması. Araştırma, bu sonuçlar ışığında eğitim programları oluşturulmadan önce öğretmenlerin eğitsel ihtiyaçlarının belirlenmesinin zorunlu olduğu, yabancılar için Arapça öğretmenlerinin performans becerilerinin geliştirilmesinde etkin tekniklerden biri olarak öğretim yöntemleri arasındaki entegrasyona önem verilmesi ve öğretmenlerin öğretim yöntemleri arasındaki entegrasyon eğilimini kullanmaları yönünde eğitilmesi tavsiyesinde bulunmuştur. Anahtar Kelimelerّ: Alıştırma, İhtıyaclar, Egitim, Arapça, Öğretmek, Yeterlik
Özet (Çeviri)
Current study aimed to identify the training needs among Arabic teachers speakers of other languages in the light of integration between teaching methods from their perspective; in the UAE (Abu Dhabi) as an example, however, the following key question has defined the study problem: what are the training needs for Arabic teachers speakers of other languages in the light of integration between the teaching methods? With studying the impact of the two variables: academic qualification and, the number of training course in the field of teaching methods attended by the teacher on the assessment of training needs. The number of study sample individuals amounted to ( 128 ) male/female teachers, who teach the three grades in the UAE during the scholastic year 20/21, and the sample consisted of all members of the original community. However, the descriptive –analytical approach was used in this study, so the researcher has developed a questionnaire comprised of with six fields containing (59) clauses, and the validity of tool content was ensured by experts and arbitrators, along with the statistically valid internal consistency and reliability. Study findings: • Preparation of a list in integration requirements between teaching methods that should be available in teaching skills among the Arabic teachers speakers of other languages. • Classification of the training needs of Arabic teachers speaker speakers of other languages in the light of integration between teaching methods into (8) fields (knowledge of teaching features and methods (4 skills), planning the lesson or the unit (7 skills), observe individual differences (5 skills), design experiences and educational activities (6 skills), orientation and preparation (5 skills), diversify teaching methods (14 skills), invest the educational aids (11 skills), use of diverse assessment methods (7 skills). • Define (59) training needs for the Arabic teachers speakers of other languages in the light of integration between teaching methods, whereby they as a whole gained high assessment grade, which make them a necessary training needs from the teachers' perspective. • Lacking of statistically significant differences between the averages of Arabic teachers speakers of other languages ascribed to the academic qualification variable, and the number of training courses in all fields of study. In the light of these findings, the study recommended the need to enumerate the teachers training needs before building training programs, and to care about the integration approach between teaching methods as being an effective approach in the development of performance skills of the Arabic teacher speakers of other languages, and to train teachers on the use of integration approach between the teaching methods.