Borderline kişilik özellikleri ile utangaçlık ve öfke arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between borderline personality traits, shyness and anger
  1. Tez No: 774129
  2. Yazar: MUSTAFA BURAK ANIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDEH FARAJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Borderline kişilik bozukluğu, utangaçlık, sürekli öfke, durumsal öfke, Borderline personality disorder, shyness, trait anger, state anger
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı borderline kişilik özellikleri ile utangaçlık ve öfke arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel analiz tekniklerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde yaşayan 18-45 yaş arası yetişkinlerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi için basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak 400 kişi belirlenmiştir ve 410 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları Utangaçlık Ölçeği (UÖ), Borderline Kişilik Ölçeği (BKÖ), Sürekli Öfke (SL- ÖFKE) Ölçeği, Kişisel Bilgi Formu'dur. Bu araştırma için toplanan veriler SPSS 25 programıyla analiz edilmiştir. Test sonucunda normal dağılımı sağlayan sürekli değişkenler için karşılaştırmalarda Bağımsız Değişkenler T testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişki Pearson Korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre borderline kişilik özellikleri ile utangaçlık ve öfke arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Regresyon analizine göre, boşluk duygusu, duygulanımda kararsızlığın utangaçlığı yordadığı görülmüştür. Yoğun öfke, ilişkiler, intihar kendini yaralama davranışının sürekli öfkeyi yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between borderline personality traits and shyness and anger. Relational screening model, one of the quantitative analysis techniques, was used in the research. The population of the research consists of adults between the ages of 18-45 living in the province of Istanbul. For the sample of the research, 400 people were determined by using the simple random sampling method and 410 people were reached. The data collection tools used in the research are Shyness Scale (SS), Borderline Personality Scale (BDI), Trait Anger (SL- Anger) Scale, and Personal Information Form. The data collected for this research were analyzed with the SPSS 25 program. Independent Variables T test and ANOVA test were used for comparisons for continuous variables that provided normal distribution as a result of the test. The relationship between continuous variables was examined with the Pearson Correlation coefficient. According to the findings of the study, it was determined that there is a relationship between borderline personality traits and shyness and anger. According to the regression analysis, it was seen that the feeling of emptiness and the indecision in the affect predicted the shyness. It was determined that intense anger, relationships, suicidal self-injury behavior predicted trait anger.