Historicising science and myth through the text: Monstrosity in the gothic novel; The Strange Cases of Frankenstein, Dr. Jekyll, Carmilla and Count Dracula
Bilim ve mitin, metin yoluyla tarihselleştirilmesi: Gotik romanda canavarlık; Frankenstein, Dr. Jekyll, Carmilla ve Kont Dracula'nın Tuhaf Hikâyeleri
  1. Tez No: 774163
  2. Yazar: FATİH YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GILLIAN MARY ELIZABETH ALBAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gotik roman, canavarlık, vampirizm, alternatif benlik, Viktorya dönemi, Gothic novel, monstrosity, vampirism, duality, Victorian age
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Gotik türünün yükselişinde, ilgili toplumun bilimsel, dini ve siyasal tereddütleri gibi birtakım etkenler önayak olmuştur. Ayrıca, halkın genel endişelerinin temelini oluşturan mitler, sosyal şartlar, tarihleri ve yoksunlukları toplumun algısını şekillendirmiştir. Diğer yandan, bir roman türü olarak gotik, 19. yüzyılın ikinci yarısı itibariyle İngiliz edebi külliyatında zirve noktasına ulaşmıştır. Bu nedenle, bu akım üzerine edebi çevrelerce yapılan çalışmalarda bu dönemden itibaren nispeten artışlar gözlemlenmiştir. Gotik roman, endişe ve korku olguları etrafında şekillenen temaları işlerken, bu çalışmanın odak noktası ise canavarlık temasıdır. Bu bağlamda, Shelley'nin Frankenstein or, The Modern Prometheus (1816), Stevenson'ın The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886), Le Fanu'nun Carmilla (1871) ve Stoker'ın Dracula (1897) adlı eserleri, canavarlık temasının işlenişi açısından, Viktorya dönemi ve dönemin sosyal dinamiklerinin, toplum, bilim ve din üçgeni çerçevesinde irdelenmesi yoluyla analiz edilmiştir. Böylece, bu çalışma, gotik romandaki canavarlık imgesini ve bu imgenin alternatif benlik ve vampirizm gibi türevlerini, Viktorya toplumunun sosyal ve dini bakış açılarını araştırarak derinlemesine ele almaktadır. Viktorya dönemi gotik türünün ana kavramları detaylandırılırken, bu çalışma öncelikle gotik anlayışının genel hatlarını çizmektedir. Böylelikle, Viktorya döneminin iki belirleyici sosyal faktörü olan bilim ve dini merkezine alan çalışma, okuyucusuna, Viktorya ortak aklının sınırlarını belirleyen sosyal hususları değerlendirmesinde yardımcı olur. Buradan hareketle, alternatif benlik kavramı bir Gotik aparatı olarak tartışılmıştır ve Hegel'in diyalektiği, edebi düalizmin nedeni olarak karakterler arasındaki efendi-köle ilişkisi üzerine yapılan analize ışık tutmuştur. Akabinde, bu çalışmaya bahis olan eserlerde, sosyal ayrımcılık ve bilimin etik dışı kullanımı, canavarlığın kaynağı olarak işlenmiştir. Son olarak, gotik türündeki canavarlık imgesinin bir alt kategorisi olarak, Lilith'ten Dracula'ya vampir mitine odaklanılmıştır. Böylelikle, Viktorya gotik romanının, bu tema özelinde, toplumun endişeleri etrafında yoğunlaştığı ve öğretici bir rol üstlendiği öne sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
The rise of the Gothic genre has been fostered by a number of determinants such as the scientific, religious, and political quandaries of the target society. Additionally, the social conditions, histories, deficiencies and myths underpinning society's general concerns shaped the perception of the community at large. Gothic, as a genre of fiction, on the other hand, reached its peak in British literary corpus within the second half of the 19th century; therefore, the studies upon this trend have respectively surged amongst literary circles since that era. While Gothic fiction has cultivated various themes around the phenomena of fear and anxiety, it is monstrosity which is the core focus of this study. In this regard, this thesis analyses four Gothic masterpieces: Shelley's Frankenstein or, The Modern Prometheus (1816), Stevenson's The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886), Le Fanu's Carmilla (1871) and Stoker's Dracula (1897), in terms of their treatment of monstrosity; exploring the Victorian age and its social dynamics within the triumvirate of society, science and religion. Therefore, this research scrutinizes monstrosity in Gothic fiction, and its derivatives such as monstrous duality and vampirism by delving into the social and religious perspectives of Victorian society. While elaborating on key concepts central to the Victorian Gothic genre, this study initially provides grounds for the overall understanding of the Gothic, and presents the two social determinants, science and religion in the Victorian era; helping the reader assess the social circumstances outlining Victorian common-sense. Henceforth, the notion of the doppelgänger is discussed as a Gothic contrivance. That being so, Hegelian dialectics guide the analysis made on the master-slave connection between the characters as the cause of literary dualism. Secondly, social segregation and the amoral use of science are treated as the source of monstrosity in the works subject to this study. Finally, vampire myth, from Lilith to Dracula, is put under spotlight, revealing a range of interpretations being a subcategory of monstrosity in the Gothic. Consequently, it is suggested that via this theme, Victorian Gothic fiction focusses on the anxieties of society and performs a didactic task.