NUCB2 proteini ve papiller tiroid kanseri ilişkisi
Association of NUCB2 protein and papillary thyroid carcinoma
- Tez No: 774251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: İmmünohistokimyasal boyama, Papiller tiroid kanseri, NUCB2, İmmunohistochemical staining, Papillary thyroid cancer, NUCB2
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Nükleobindin-2 ilk olarak hipotalamik çekirdeklerde tespit edilen, gıda ve enerji metabolizmasındaki rolüyle tanınmış bir öncül proteindir. Nesfatin-1 aktif metaboliti olup son yıllarda yapılan çalışmalar periferal dokulardan da salınımı olduğunu, enerji metabolizması yanı sıra kanser gelişimi ve progresyonunda da rol oynadığını göstermiştir. Daha çok ürogenital sistem kanserlerinde çalışılmış olan Nükleobindin-2'nin papiller tiroid karsinomuna etkisine dair veriler kısıtlıdır. Yaptığımız çalışmada Nükleobindin-2 proteini ile papiller tiroid kanserinin klinikopatolojik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji bölümünde 2009-2019 yılları arasında tanı almış 186 papiller tiroid kanseri hastası çalışmaya dahil edildi. Hastaların yarısı B-Raf proto-onkogen pozitif yarısı negatif olarak seçildi. NUCB2 immünohistokimyasal boyama yöntemi ile çalışıldı. Hastalar boyanma durumu ve şiddetine göre gruplandırılarak değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda 186 papiller tiroid kanseri hastasının 151'inde Nükleobindin-2 boyanması tespit edildi. Yapılan analizler sonucu tümör boyutu 1 cm'den yüksek olan hastalarda daha az boyanma olduğu saptandı. Lenfovasküler invazyon ve B-Raf proto-onkogen pozitifliği gibi kötü prognostik faktörlerin Nükleobindin-2 ekspresyonu ile ters korelasyon gösterdiği tespit edilmiştir. Tiroid kanserinde Nükleobindin-2'nin işlevinin altında yatan kesin mekanizmayı doğrulamak ve araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nucleobindin-2 is a progenitor protein first identified in the hypothalamic nuclei and recognized for its role in food and energy metabolism. Nesfatin-1 is its active metabolite, and recent studies have shown that it is also released from peripheral tissues and plays a role in cancer development and progression as well as energy metabolism. Data on the effect of Nucleobindin-2 on papillary thyroid carcinoma, which has been studied mostly in urogenital system cancers, are limited. In our study, we aimed to investigate the relationship between Nucleobindin-2 protein and clinicopathological features of papillary thyroid cancer. A total of 186 patients with papillary thyroid carcinoma diagnosed in the Department of Endocrinology at Trakya University Faculty of Medicine between 2009 and 2019 were included in the study. Half of the patients were chosen as B-Raf proto-oncogen positive and the other half as negative. Nucleobindin-2 was studied with immunohistochemical staining method. The patients were evaluated by grouping them according to their staining status and severity. As a result of the study, Nucleobindin-2 staining was detected in 151 of 186 papillary thyroid cancer patients. As a result of the analyzes, it was determined that the patients with tumor size greater than 1 cm had less staining. Poor prognostic factors such as lymphovascular invasion and B-Raf proto-oncogen positivity were found to be inversely correlated with Nucleobindin-2 expression It was thought that further studies are needed to confirm and explore the precise mechanism underlying the function of Nucleobindin-2 in thyroid cancer.