NUCB2'nin medüller tiroid kanserinde ekspresyonu ve klinokopatolojik bulgularla ilişkisi
Expression of NUCB 2 in medullar thyroid cancer and its relationship with clinicopathological findings
- Tez No: 867905
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Medüller tiroid kanseri, Nükleobindin-2, WHO 22 sınıflaması, Medullary thyroid cancer, Nucleobindin-2, WHO 22 classifi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Nükleobindin-2 ve aktif metabolik ürünü olan nefsatin-1; zengin moleküler yapısıyla enerji homeostazı, insülin salınımı, adiposit farklılaşması, miyokard işleyişi ve tümör davranışı gibi pek çok fonksiyonda rol oynar. Son yıllarda özellikle meme, kolon, prostat, endometrium, tiroid, mesane kanserleri veya glioblastomada yapılan çalışmalarla nefsatin-1 ekspresyonunun artması kanser progresyonunu arttırdığı; adrenokortikal karsinom ve overin epitelyal karsinomunda ise azalttığı görülmüştür. Literatürde medüller tiroid kanseri ve Nükleobindin-2 proteini ilişkisine dair çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızda 2002-2023 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji bölümü'nde tanı konulan 25 hastanın verileri incelendi. Patoloji preparatları Nükleobindin-2 ile immünohistokimyasal olarak boyandı. Güncel kılavuzların önerdiği medüller tiroid karsinomu derecelendirme sistemine göre veriler tekrar sınıflandırıldı. Çalışmamızda 25 hastanın hepsinin preparatları Nükleobindin-2 antijeni ile boyanarak sonuçlar iki ayrı grupta hem yüzde hem de boyanma gücüne göre incelendi. Hastaların klinik-genetik-patolojik verileriyle Nükleobindin-2 arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamadı. Pek çok çalışmanın aksine tümörün kötü prognostik kriterleriyle Nükleobindin-2 protein ekspresyonunun korele olmadığı saptandı. Hastalarımızın büyük bir kısmının erken dönem lezyon saptanması, başarılı operasyon oranları, yakın takipte olmaları sebebiyle progresyonsuz ve genel sağkalım analizleri net olarak hesaplanamadı. Kötü prognostik fatörlerle WHO 22 sınıflaması, TNM evrelemesi, kalsitonin ve karsinoemriyonik antijen ikiye katlanma zamanları, tümör boyutu arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Hastaların yakın takibi, ayrıntılı görüntüleme, biyokimyasal parametrelerin düzenli incelenmesi sağlansa bile kanserin klinik seyri tahmin edilemeyebilir. Elimizdeki tanısal yöntemler hala hastalık seyrini netleştirmek için yeterli değildir. Nükleobindin-2 de dahil olmak üzere hastalık seyrini anlamak ve prognostik faktör olarak kullanılabilecek daha bir çok yönteme ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Nucleobindin-2 and its active metabolic product nefsatin-1; with its rich molecular structure, it plays a role in many functions such as energy homeostasis, insulin release, adipocyte differentiation, myocardial functioning and tumor behavior. In recent years, studies have shown that increased nefsatin-1 expression increases cancer progression, especially in breast, colon, prostate, endometrium, thyroid, bladder cancers or glioblastoma. It has been observed that it reduces adrenocortical carcinoma and ovarian epithelial carcinoma. No study has been found in the literature regarding the relationship between medullary thyroid cancer and Nucleobindin-2 protein. In our study, the data of 25 patients diagnosed in the Endocrinology department of Trakya University Faculty of Medicine between 2002 and 2023 were examined. Pathology preparations were stained immunohistochemically with Nucleobindin-2. Data were reclassified according to the medullary thyroid carcinoma grading system recommended by current guidelines. In our study, the preparations of all 25 patients were stained with Nucleobindin-2 antigen and the results were examined in two separate groups according to both percentage and staining strength. No statistically significant relationship was found between the clinical- genetic-pathological data of the patients and Nucleobindin-2. Contrary to many studies, it was found that nucleobindin-2 protein expression was not correlated with poor prognostic criteria of the tumor. Due to the early lesion detection, successful operation rates, and close follow-up of most of our patients, progression-free and overall survival analyzes could not be calculated clearly. No significant relationship was found between poor prognostic factors and WHO 22 classification, TNM staging, calcitonin and carcinoembryonic antigen doubling times, and tumor size. Even if patients are followed closely, detailed imaging, and regular examination of biochemical parameters are ensured, the clinical course of cancer may not be predictable. The diagnostic methods we have are still not sufficient to clarify the course of the disease. There is a need for many more methods, including nucleobindin-2, that can be used to understand the course of the disease and as a prognostic factor.