Gestasyonel diabetes mellitus ve normal serum glukoz düzeyine sahip gebeler arasında serumda neopterin seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of serum neopterin levels among pregnant women with gestational diabetes mellitus and normal serum glucose levels
  1. Tez No: 774314
  2. Yazar: GÜLŞAH KARAKUYU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY NAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabet, serum neopterin, idrar neopterin, Gestational diabetes, serum neopterin, urinary neopterin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
GDM'nin tanımı gebelik esnasında fark edilip tanı alan karbonhidrat intoleransıdır. Gebelikte son derece hassas bir inflamasyon dengesi vardır. GDM'li hastalarda meydana gelen hiperinsülinemi ve insülin direnci sonucu bozulan inflamasyon dengesi oksidatif stres gelişimine neden olur. Neopterin GTP'nin katabolizması sonucu oluşan bir pürin nükleotididir. İndüklenmiş makrofaj ve monositlerden üretilir. Oksisatif stresin önemli bir belirtecidir. GDM'li hastalarda ortaya çıkan IL-6 ve TNF-α sonucu uyarılan makrofajlardan neopterin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Ortaya çıkan neopterinin oksidatif stres gelişimine neden olarak GDM'li gebelerde maternal ve prenatal komplikasyonların gelişimine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Çalışmaya Mayıs 2022- Kasım 2022 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı obstetri polikliniğine başvuran 24-40 hafta arasında yapılan 75 gram OGTT'ye göre kan glukoz düzeyi normal olan gebeler ve GDM tanısı alan 18-40 yaş arası gebeler dahil edildi. Benzer çalışmalardaki veriler doğrultusunda 30 sağlıklı gebe kontrol grubu ve 30 hasta GDM grubu oluşturulmuştur. Tip 2 DM, bilinen fetal anomalisi olan hastalar, sigara kullanan hastalar ve bilinen plasental anomalisi olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Aydınlatılmış onamı alınan hastalardan kan ve idrar numuneleri alınmıştır. Çalışma sonucunda serum neopterin düzeyi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,501). İdrar neopterin düzeyleri karşılaştırıldığında aynı şekilde grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,228). GDM ve kontrol grubunda serum ve idrar neopterin seviyeleriyle anne yaşı, HbA1c düzeyi, yenidoğan kilosu, VKİ, OGTT değerleri ve APGAR skoru arasında korelasyon ilişkisi incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Çalışmamız sonucunda GDM'li gebeler ile normal serum glukoz düzeyine sahip gebeler arasında serum ve idrar neopterin düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The definition of GDM is carbohydrate intolerance recognized and diagnosed during pregnancy. Pregnancy is characterized by an extremely sensitive inflammatory balance. Hyperinsulinemia and insulin resistance in patients with GDM lead to an impaired inflammatory balance and oxidative stress. Neopterin is a purine nucleotide formed by catabolism of GTP. It is produced by induced macrophages and monocytes. It is an important marker of oxidative stress. It is thought that neopterin is produced from macrophages stimulated by IL-6 and TNF-α in patients with GDM. Neopterin is thought to contribute to the development of maternal and prenatal complications in pregnant women with GDM by causing oxidative stress. Pregnant women with normal blood glucose levels according to 75 gram OGTT performed between 24-40 weeks of gestational age between May 2022 and November 2022 who applied to the obstetrics outpatient clinic of Gazi University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology between May 2022 and November 2022 and pregnant women aged 18-40 years diagnosed with GDM were included in the study. A control group of 30 healthy pregnant women and a GDM group of 30 patients were formed in line with the data in similar studies. Type 2 DM, patients with known fetal anomalies, smokers and patients with known placental anomalies were excluded from the study. Blood and urine samples were collected from the patients whose informed consent was obtained. As a result of the study, no statistically significant difference was found between the groups in terms of serum neopterin levels (p=0.501). When urine neopterin levels were compared, no statistically significant difference was found between the groups (p=0.228). When the correlation relationship between serum and urinary neopterin levels and maternal age, HbA1c level, newborn weight, BMI, OGTT values and APGAR score was examined in the GDM and control groups, no statistically significant difference was found. As a result of our study, no significant difference was found between serum and urine neopterin levels between pregnant women with GDM and pregnant women with normal serum glucose levels.