Yetişkinlerde COVID-19 bağlantılı travmatik stres ile psikolojik dayanıklılık ve stresle başa çıkma tarzlarının ilişkisinin incelenmesi
The examination of the relationship between the COVID-19-related traumatic stress in adults and psychological resilience and coping styles with stress
- Tez No: 774359
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 Bağlantılı Travmatik Stres, Psikolojik Dayanıklılık, Stresle Baş Etme Tarzları, Coping Styles With Stress, COVID-19-Related Traumatic Stress, Psychological Resilience
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, yetişkinlerde COVID-19'la bağlantılı travmatik stres ile psikolojik dayanıklılık ve stresle başa çıkma tarzlarının arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu kapsamda araştırma Kasım 2021 - Aralık 2021 tarihleri arasında Konya ilinde yaşamakta olan 18-55 yaş aralığındaki 406 yetişkin ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplamak amacıyla, Sosyo-Demografik Bilgi Formu, COVID-19 Travmatik Stres Ölçeği, Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma amacı kapsamında toplanan veriler, SPSS-22 paket programı kullanılarak analiz edilmiş olup araştırma problemlerine yanıt aranmıştır. Araştırma amacı kapsamında, yetişkinlerde COVID19'la bağlantılı travmatik stres ile psikolojik dayanıklılık ve stresle başa çıkma tarzlarının arasındaki ilişki ele alınmıştır. Araştırma bulgularına göre; katılımcıların %52.2'si erkek ve %47.8'i kadındır. %68'inin geçmiş bir travmatik öyküsü yokken, %32'sinin geçmiş travmatik öyküsü bulunmaktadır.Yetişkin bireylerin COVID-19 bağlantılı travmatik stres düzeyleri; cinsiyet, yaş grubu, medeni durum, çocuk sayısı, psikiyatrik rahatsızlığı bulunma ve travmatik yaşantıya sahip olma durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. Fakat eğitim durumu, çalışma durumu ve gelir düzeyine göre anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. COVID-19 travmatik stres düzeyi ile psikolojik dayanıklılık toplam, yapısal stil, aile uyumu, kendilik algısı, sosyal yeterlik ve sosyal kaynaklar arasında düşük düzeyde ve negatif yönde anlamlı korelasyonel bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Bununla birlikte COVID-19 travmatik stres düzeyi ile psikolojik dayanıklılık ölçeği alt boyutu olan gelecek algısı arasında anlamlı korelasyonel bir ilişkinin bulunmadığı görülmüştür. COVID-19 travmatik stres düzeyi ile iyimser yaklaşım ve kendine güvenli yaklaşım arasında düşük düzeyde ve negatif yönde; çaresiz yaklaşım arasında ise düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı korelasyonel bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Bununla birlikte COVID-19 travmatik stres düzeyi ile boyun eğici yaklaşım ve sosyal desteğe başvurma arasında anlamlı korelasyonel bir ilişkinin bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between traumatic stress associated with COVID-19 and resilience and coping styles in adults. In this context, the research was conducted with 406 adults between the ages of 18-55 living in Konya between November 2021 and December 2021. Socio-Demographic Information Form, COVID-19 Traumatic Stress Scale, Psychological Resilience Scale for Adults and Methods of Coping with Stress Scale were used to collect data in the study. The data collected within the scope of the research purpose were analyzed using the SPSS-22 package program and answers were sought for the research problems. Within the scope of the research, the relationship between traumatic stress associated with COVID-19 in adults and psychological resilience and coping styles was discussed. According to the research findings; 52.2% of the participants were male and 47.8% were female. While 68% do not have a past traumatic history, 32% have a past traumatic history. COVID-19-related traumatic stress levels of adults; It differs significantly according to gender, age group, marital status, number of children, having a psychiatric disorder and having a traumatic experience. However, it was concluded that there was no significant difference according to educational status, employment status and income level. It was observed that there was a low and negative significant relationship between the level of COVID-19 traumatic stress and total resilience, structural style, family adjustment, self-perception, social competence and social resources. However, it was observed that there was no significant relationship between the level of COVID-19 traumatic stress and the perception of the future, which is a sub-dimension of the resilience scale. Low level and negative direction between COVID-19 traumatic stress level and optimistic approach and self-confident approach; On the other hand, it was observed that there was a low-level positive significant relationship between the helpless approach. However, it was observed that there was no significant relationship between the level of COVID-19 traumatic stress and the submissive approach and seeking social support.