Örgütsel güvenin örgütsel değişim ve yenilikçi iş davranışına etkisi
The effect of organizational trust on organizational change and innovative work behavior
- Tez No: 774406
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Değişim, Değişime Direnç, Yenilikçi İş Davranışı, Organizational Trust, Organizational Change, Resistance to Change, Innovative Work Behavior
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kaçınılmaz bir olgu olan değişim günümüzde yaşamın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Küreselleşmenin etkisiyle değişime duyulan gereksinim örgütler açısından güven olgusunun önemini her geçen gün artırmaktadır. Günümüz örgütlerinin vazgeçilmezi haline gelen güven olgusu çalışanların değişim karşısındaki tutumları ve yenilikçi iş davranışları üzerinde kilit rol oynamaktadır. Örgütsel güven örgütlerdeki değişimin kabul edilmesini kolaylaştırmakta ve çalışanların yenilikçi iş davranışlarının ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, örgütsel güvenin değişime direnç ve yenilikçi iş davranışı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle araştırmanın bağımlı ve bağımsız değişkenlerine yönelik kapsamlı bir literatür taraması yapılmış ve çalışmanın teorik altyapısı oluşturulmuştur. Literatür taraması neticesinde elde edilen verilere yönelik olarak nicel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Kocaeli ili otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalardaki beyaz yaka çalışanlar oluşturmaktadır. Salgın şartları sebebiyle Google Forms web sitesi üzerinden tasarlanan anket formu kullanılarak toplamda 366 kişiye ulaşılmıştır. Anket formu toplamda dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik kişisel ifadelerden oluşmaktadır. İkinci bölümde katılımcıların örgütsel güven algılarını belirlemeye yönelik ifadelerden oluşan“Örgütsel Güven Ölçeği”, üçüncü bölümde katılımcıların örgütsel değişim karşısındaki tutumlarını belirlemeye yönelik ifadelerden oluşan“Değişime Direnç Ölçeği”, dördüncü bölümde ise katılımcıların yenilikçi iş davranışlarını belirlemeye yönelik ifadelerden oluşan“Yenilikçi İş Davranışı Ölçeği”kullanılmıştır. 366 kişinin katılımıyla elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde örgütsel güvenin değişime direnç ve yenilikçi iş davranışı üzerinde istatistiki açıdan anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Böylece araştırmada önerildiği gibi Hipotez 1, Hipotez 2 ve Hipotez 3 desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Change which is an inevitable phenomenon is encountered in all areas of life. The need for change with the effect of globalization increases the importance of trust for organizations day by day. The notion of trust which has become essential for organizations plays a key role in employees' attitude towards change and innovative work behaviour. Organizational trust facilitates the acceptance of change in organizations and ensures the emergence of innovative work behaviour of employees. The aim of this study is to investigate the effect of organizational trust on organizational change and innovative work behaviour. In this respect, firstly, a comprehensive literature review was made for the dependent and independent variables of the research, and the theoretical background of the study was established. As a result of the literature review, quantitative research was carried out for the data obtained. The sample of the research consists of white-collar employees in companies operating in the automotive sector in Kocaeli. Due to the pandemic conditions, a total of 366 people were reached by using the questionnaire designed on the Google Forms website. The questionnaire form consists of four parts in total. The first part is based on the personal statements to determine the demographic characteristics of the participants. While in the second part“Organizational Trust Scale”consisting of the statements to appoint the employees' perception of organizational trust was used, in the third part“Resistance to Change Scale”formed of the statements to identify the attitudes of the participants towards organizational change was applied. Furthermore, in the fourth part,“Innovative Work Behaviour Scale”made up of expressions to designate the innovative work behaviours of the participants was used. The data obtained with the participation of 366 people were analysed through the SPSS program. As a result of the analysis, it has been determined that organizational trust has a statistically significant effect on resistance to change and innovative work behavior. Thus, Hypothesis 1, Hypothesis 2 and Hypothesis 3 were supported as proposed in the research.