Yeni kent modeli önerilerinin Türkiye'deki yerel yönetimler bağlamında değerlendirilmesi
The evaluation of the new city model proposals in the context of local governments in Turkey
  1. Tez No: 774497
  2. Yazar: ESRA ÇİÇEK AYGAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET YAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Modelleri, Yerel Yönetimler, Sürdürülebilirlik, Akıllı kent, Eko kent, Urban Models, Local Governments, Sustainability, Smart city, Eco city
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Kent bir alan içerisinde belli bir nüfusa sahip olan ve ekonomik anlamda çeşitliliğin fazla olduğu yer olarak tanımlanabilir. Cazibe merkezi olarak görülen kentlerin nüfusu sürekli artmakta ve yoğun bir şekilde göç almaktadır. Artan göçler ve yoğun nüfus artışı sonucunda kentleşme süreci başlamıştır ve bu süreç ile beraber ortaya çıkan iklim değişikliği, ulaşım sorunu, çevre kirliliği, güvenlik gibi birçok alanda probleme sebebiyet vermekte ve bu kentsel sorunlar sürekli artmaktadır. Bu sorunlar karşısında kentler mücadele edebilecek ve sorunlara çözüm bulabilecek bir düzeyde olmalıdır. Nitekim çözüm bulunamayan durumlar karşısında sorunlar günden güne çeşitlenerek artmaktadır. Bu çalışma, kent, kentleşme kavramı ve kentleşmenin sebepleri, sürdürülebilirlik, hedefleri ve ilkeleri, yeni kent modelleri bağlamında bu modellerin yerel yönetimlerde uygulanabilirliği açısından incelenmesi gibi temel araştırma odakları çerçevesinde kentlerdeki sorunların sürdürülebilir kent modelleriyle çözümlenmesinin imkanlarını tartışmayı amaçlanmıştır. Çalışma nitel araştırma modellerinden biri olan doküman analiziyle yapılmıştır. Yerel yönetimlerin strateji planları taranmış, kent modellerine ilişkin plan ve uygulamalar Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) raporlarına göre seçilen kentler üzerinden incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A city can be defined as a place with a certain population in an area and where economic diversity is high. The population of the cities, which are seen as centers of attraction, is constantly increasing and receiving intense immigration. As a result of increasing immigration and intense population growth, the urbanization process has started and the climate change that arises with this process causes problems in many areas such as transportation problem, environmental pollution and security, and these urban problems are constantly increasing. Cities should be at a level where they can struggle and find solutions to these problems. As a matter of fact, the problems that cannot be solved are increasing day by day. This study aims to discuss the possibilities of solving problems in cities with sustainable urban models, within the framework of basic research focuses such as the city, the concept of urbanization and the causes of urbanization, sustainability, goals and principles, and the applicability of these models in local governments in the context of new city models. In the study, the urban models that emerged in the context of sustainability, how the city administration changed on the cities of our developing country, how new developments in our local government organization were affected by this change, and these effects were tried to be examined through the cities selected according to the Socio-Economic Development Ranking (SEGE) reports of the cities.