Dijital çağın pazarlama stratejileri üzerindeki etkileri
The impacts of the digital age on marketing strategies
- Tez No: 774562
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital çağ, dijital pazarlama, stratejik pazarlama, sosyal medya, Digital age, digital marketing, strategic marketing, social media
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Dijital dünyanın var olan fırsatlarını fark eden kurum ve marka, iletişim etkinliklerini dijital ortama aktarmışlardır. Pazar içerisinde gerçekleştirilebilecek fayda ve fırsatların farkına varan Şirketler, kâr amaçlarını maksimize edebilmek ve hedef kitle algısını yönetmeye dönük ele alınarak maksimum fayda üretmektedir. Pazarı etkileyen faktörlere dijital çağın marka iletişim ve pazarlama aracı olarak yoğunlaşmaktadır. İşletmelerin günümüzde etkin bir şekilde rekabet edebilmeleri için, işlerini ve pazarlama stratejilerini desteklemek için dijital pazarlamayı kullanmaları çok önemlidir. İster eğlence, ister sosyal etkileşim ya da yeni ürünler arıyor olalım, artık her birimiz her gün dijital medyayı kullanarak birkaç saat harcıyoruz. Pazarlama iletişimi programlarında doğru dijital taktiklere sahip olmayan işletmeler ve markalar, önemli çevrimiçi temas noktalarında tüketicileri etkileme fırsatlarını kaçırırken, internet, müşterilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini bulmak için pazarlama araştırması için kullanan, internet müşterilerin bilgiye erişebileceği ve satın alabileceği ek bir kanal oluşturan, uygun kanal aracılığıyla müşteri memnuniyetini sağlayan firmaların başarılı olduğu görülmektedir. İş ve gelir modellerindeki değişiklikler ve kampanya yatırımlarına ek olarak her zaman açık pazarlamaya öncelik verilmesi dahil olmak üzere, mevcut işletmeler için ihtiyaç duyulan dijital dönüşümü tanımlayan, etkileşimleri artırarak ve dolayısıyla rekabetçi çevrimiçi pazarda iş hedeflerini karşılamayı amaçlayan farklı hedef segmentlere daha alakalı içerik ve deneyimler sunarak çevrimiçi izleyici özelliklerini, davranışlarını ve tercihlerini anlayan firmaların çok daha başarılı oldukları görülmektedir. Covid sonrası dünyada, hayatta kalmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak dijital pazarlamanın yükselişine tanık olduk. Tüketiciler harcama alışkanlıklarını yüz yüzeden daha çok çevrimiçine kaydırırken, 2021'in dijital pazarlama trendleri buna karşılık gelen değişimi beraberinde getirmiştir. Firmaların, dijital etkileşimlerinin müşterileri için geleneksel satış etkileşimlerinden iki ila üç kat daha önemli olduğu pandemi döneminde gözler önüne serilmiştir. Pazardaki bu devasa değişim, kurum ve kuruluşların marka bilinirliğini ve pazardaki talebi artırmaya yönelik araçlara ve dijital kanallara daha fazla yatırım yapmaya zorladı. Dijital ile olası satış başına maliyet, geleneksel pazarlamaya göre daha ucuzdur. Sosyal medyada reklam veren, ücretli aramayı ve diğer dijital stratejileri kullanan işletmeler, kampanyalarına çok daha az harcama yapmaktadırlar. Bunun nedeni, birçok kuruluşun maliyetlerini düşürmek ve belirli kitleleri hedeflemek için tıklama başına ödeme stratejileri kullanmasıdır. Günümüzde markalar, hem daha büyük hem de daha hızlı bir yatırım getirisi elde etmek için COVID-19 sonrası yatırımları artıracak SEO, programatik reklamlar, sosyal medya reklamları gibi farklı dijital kanalları kullanmaktadırlar. Influencer pazarlama, 2022 yılına kadar 15 milyar dolarlık bir sektör haline gelecek ve pazarlamacıların %63'ü 2021'de influencer pazarlama bütçelerini artırmayı planlamaktadırlar. Sonuç olarak, küçük ama hedeflenmiş takipçi kitlesine sahip mikro etkileyicilerin markalar için önemli hale gelmesi muhtemeldir. Etkileyenler hakkında ayrıntılı iç görüler elde etmek için yapay zekâ ve makine öğrenimi hâlihazırda kullanılıyor ve bu iç görüler, pazarlamacılar için daha fazla şeffaflık sağlayarak zaman içinde iyileştirmeye devam edeceklerdir. Teknoloji pazarlamasının ışık hızında ilerlediği ve müşteri davranışlarının tahmin edilmesinin zor olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Covid öncesi tüm veri noktaları/senaryolar ve öngörüler muhtemelen Covid sonrası dünyada geçerli olmayacaklardır. Gerçek değişim için hazırlanma zamanı olan bu dönemde, pazarlamacılar kafalarını kuma sokamazlar. Artık sadece eğitimli tahminlerin işe yaramadığı görülmektedir. 2020 yılı, tüketici davranışında bir paradigma değişikliği yarattı. Yeni taktikler ve kanallar, işletmelerin erişimlerini genişletmelerine yardımcı olabilir. Her kuruluş yeni hedef kitlelere ulaşmak ister ve onları bulmanın en iyi yolu yeni araçlar, biçimler ve yöntemler denemektir. Kitlenizi büyütmek için iyi bir bahis olduğunu bildiğiniz şeylerden başlamak ve ardından müşterilerinizin önceliklerini, etkileşim alışkanlıklarını, satın alma davranışlarını ve diğer ayrıntıları incelemek, erişimimizi yenilememize yardımcı olabilir. Pandemi bazı alışkanlıkları değiştirmiş olsa da, değişime yetişmek için yeterince çevik olmak gerekmektedir. Müşterilerle ilişkileri geliştiren ve ihtiyaçlarını sürekli karşılayan insan merkezli bir yaklaşım benimsenmelidir. 2022 hiç şüphesiz ki tekrardan müşteri ilişkileri inşa etme yılı olacaktır. Cengiz YURT, 2021
Özet (Çeviri)
The corporations and brands that realize the opportunities of the digital world, have passed on their communication events to digital. The companies that realize the opportunities and benefits available in the market, control the intended population in order to maximize their profit motive and to maximize their benefits. The digital age‟s brand communication and marketing tool are focused as the factors which affect the market. For business‟ to actively compete today, to support their business‟ and marketing strategies, it is very important for them to use digital marketing. Whether looking for entertainment, social interactions or new products, we all spend a few hours in digital media now. Whether looking for entertainment, social interactions or new products, we all spend a few hours in digital media now. While those companies which do not have proper digital strategies in their marketing communication programs miss the opportunity to impress consumers in online points of contact, it can be seen that the companies which use market researchs to pinpoint the needs and wishes of internet customers and provide them with an additional channel in which through they can get and purchase information alongside of ensuring customer satisfaction through appropriate channels are successful. Including changes in business and revenue models and the priority of open marketing at all times in addition to campaign investments, identifying the digital transformation needed for existing businesses, sundays audience characteristics by increasing interactions and therefore providing more relevant content and experiences to different target segments aimed at meeting business goals in the competitive online market, companies that understand their behavior and preferences are seen to be much more succesful. In the post-Covid world, we have witnessed the rise of digital marketing as one of the most important measures of survival. As consumers shift their spending habits more online than face-to-face, the digital marketing trends of 2021 have brought about a corresponding change. It has been shown during the pandemic period that companies' digital interactions are two to three times more important for their customers than traditional sales interactions. This huge change in the market has forced institutions and organizations to invest more in tools and digital channels to increase brand awareness and demand in the market. The cost per possible sale with digital is cheaper than with traditional marketing. Businesses that advertise on social media, use paid search and other digital strategies spend much less on their campaigns. The reason is that, many organizations use pay-per-click strategies to reduce their costs and target specific audiences. Today, brands use different digital channels such as SEO, programmatic ads, social media ads that will increase investments after COVID-19 to achieve both a larger and faster return on investment. Influencer marketing will become a $15 billion industry by 2022 and 63% of marketers plan to increase their influencer marketing budget by 2021. As a result, micro-influencers with a small but targeted audience are likely to become important to brands. Artificial intelligence and machine learning are already being used to gain detailed insights about influencers, and these insights will continue to improve over time, providing greater transparency for marketers. We live in a time where technology marketing is advancing at lightning speed and customer behavior is difficult to predict. Not all pre-Covid data points/scenarios and predictions will likely be valid in the post-Covid world. In this time to prepare for real change, marketers can't get their heads in the sand. It seems that just educated guesses don't work anymore. . The year 2020 created a paradigm shift in consumer behavior. New tactics and channels can help businesses expand their reach. Every organization wants to reach new audiences and the best way to find them is to try new tools, formats and methods. Starting with what you know is a good bet for growing your audience, and then examining your customers' priorities, engagement habits, purchasing behavior, and other details can help us renew our reach. Although the pandemic has changed some habits, it is necessary to be agile enough to keep up with the change. A human-centered approach that develops relations with customers and constantly meets their needs should be adopted. 2022 will undoubtedly be the year of building customer relations again. Cengiz YURT, 2021