Evlilik doyumunun evlilikte güç algısı ve bağışlayıcılık açısından incelenmesi
Investigation of marriage satisfaction in terms of power perception and forgiveness in marriage
- Tez No: 774591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ELİÜŞÜK BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilikte güç algısı, Evlilik doyumu, Bağışlayıcılık, Perception of power in marriage, Marriage satisfaction, Forgiveness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada evli bireylerin evlilikte güç algısının evlilik doyumu ve bağışlama düzeyi ile ilişkisi incelenmiştir. Bu araştırmanın bağımsız değişkeni evlilik doyumu ve bağımlı değişkenleri evlilikte güç algısı ve bağışlayıcılık düzeyidir. Bu araştırmada örneklem Konya'da ikamet eden toplam 324 evli bireyden oluşmaktadır. Araştırma kapsamına dahil edilen bireyler tesadüfi örnekleme yoluyla seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak, evlilikte güç algısının belirlenmesinde Anderson, John ve Keltner (2006) tarafından geliştirilen, Aydın ve Çağ (2017) tarafından uyarlanan“İlişkilerde Güç Algısı Ölçeği”, evlilik doyumunun belirlenmesinde Çelik (2006) tarafından geliştirilen“Evlilik Doyum Ölçeği”, Bağışlayıcılık düzeyinin belirlenmesinde DeShea (2003) tarafından geliştirilen, Çoklar ve Dönmez (2015) tarafından uyarlanan“Bağışlama İstekliliği Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada istatistiksel analizde anova, T testi, Tukey, scheffe, korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda evli bireylerde yaş ile evlilik doyumunun benlik ve cinsellik alt boyutları ile evlilikte güç algıları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Evli bireylerin cinsiyetleri ile evlilik doyumlarında aile alt boyutu ve evlilikte güç algısında olumlu alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Evli bireylerin öğrenim durumları ile evlilik doyumunun benlik ve cinsellik alt boyutu, evlilikte güç algısı, bağışlayıcılık düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Evli bireylerin çalışma durumları ile evlilik doyumunun cinsellik ve aile alt boyutları, evlilikte güç algısının olumlu alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Evli bireylerin evlilik süresi ile evlilik doyumunda cinsellik alt boyutu ve evlilikte güç algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Evli bireylerde çocuk sayısı ile evlilik doyumu ve evlilikte güç algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Evlilik doyumunun benlik ve aile alt boyutları ile evlilikte güç algısı ve bağışlayıcılık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Evlilik doyumunun cinsellik alt boyutu ile evlilikte güç algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Evlilik doyumunun benlik alt boyutu evlilikte güç algısı ve bağışlayıcılığı anlamlı düzeyde yordamıştır. Evlilik doyumunun cinsellik alt boyutu evlilikte güç algısını anlamlı düzeyde yordamıştır. Evlilik doyumunun aile alt boyutu evlilikte güç algısının olumsuz alt boyutunu ve bağışlayıcılığı anlamlı düzeyde yordamıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between married individuals' perception of power in marriage with marital satisfaction and level of forgiveness was examined. The independent variable of this research is marital satisfaction and its dependent variables are the perception of power in marriage and the level of forgiveness. In this study, the sample consists of 324 married individuals residing in Konya. The individuals included in the research were selected by random sampling. As a data collection tool,“Power Perception Scale in Relationships”developed by Anderson, John and Keltner (2006) and adapted by Aydın and Çağ (2017) in determining the perception of power in marriage,“Marriage Satisfaction Scale”developed by Çelik (2006) in determining marital satisfaction, The“Willingness to Forgive Scale”developed by DeShea (2003) and adapted by Çoklar and Dönmez (2015) was used to determine the level of forgiveness. Anova, T test, Tukey, scheffe, correlation and regression analysis were performed in statistical analysis. SPSS package program was used in the analysis of the data. As a result of the research, a significant relationship was found between age and marital satisfaction, self and sexuality sub-dimensions, and perceptions of power in marriage in married individuals. A positive and significant relationship was found between the sexes of married individuals and the family sub-dimension in marital satisfaction and the positive sub-dimension in the perception of power in marriage. It was concluded that there is a positive and significant relationship between the educational status of married individuals and the self and sexuality sub-dimension of marital satisfaction, the perception of power in marriage, and the level of forgiveness. It was concluded that there is a positive and significant relationship between the employment status of married individuals and the sub-dimensions of marital satisfaction, sexuality and family, and the positive sub-dimension of the perception of power in marriage. A positive and significant relationship was found between the duration of marriage of married individuals and the sub-dimension of sexuality in marital satisfaction and the perception of power in marriage. It was concluded that there is a positive and significant relationship between the number of children in married individuals, marital satisfaction and the perception of power in marriage. It was concluded that there is a positive and significant relationship between the self and family sub-dimensions of marital satisfaction and the perception of power and forgiveness in marriage. It was concluded that there is a positive and significant relationship between the sexuality sub-dimension of marital satisfaction and the perception of power in marriage. The self sub-dimension of marital satisfaction significantly predicted the perception of power and forgiveness in marriage. The sexuality sub-dimension of marital satisfaction significantly predicted the perception of power in marriage. The family sub-dimension of marital satisfaction significantly predicted the negative sub-dimension of the perception of power in marriage and forgiveness. Suggestions are given according to the data obtained from the research.