Gamma yakın-halkaların bipolar esnek idealleri
Bipolar soft ideals of gamma near-rings
- Tez No: 774596
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ ÇITAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bilimsel çalışmaların ilerlemesiyle birlikte belirsizlik içeren problemler ortaya çıkmıştır. Klasik matematik, bu belirsizlik içeren problemleri anlamlandırmada ve modelleyebilmede yetersiz kalmıştır. Bu yetersizlikten dolayı bilim insanları yeni teoriler ortaya atmıştır. Bunlardan biri esnek küme teorisidir. Esnek küme teorisi ilk olarak Molodtsov tarafından çalışılmıştır. Daha sonra birçok araştırmacı esnek kümeleri kullanarak farklı alanlarda çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Bu tez çalışmasında ilk olarak cebirle ilgili temel tanım ve teoremlere yer verildi. Sonrasında gamma halkalar, yakınhalkalar, gamma yakın-halkalar ve esnek kümeler tanım ve teoremlerle incelendi. İkinci bölümde bazı bipolar esnek yapılar araştırıldı. Bunlar sırasıyla bipolar esnek kümeler, bipolar esnek gruplar ve yakın-halkalarda bipolar esnek ideallerdir. Daha sonra bir gamma yakın-halkanın bipolar esnek idealleri tanımlandı. Bu cebirsel yapının bazı temel özellikleri incelendi. Bipolar esnek idealler yardımıyla bipolar esnek koset kümesi oluşturuldu ve bu kümenin bir gamma yakın-halka olduğu gösterildi. Devamında bipolar esnek koset kümesi yardımıyla bipolar esnek küme tanımlandı ve bu kümenin bir bipolar esnek ideal olduğu gösterildi. Son olarak gamma yakın-halkanın bipolar esnek idealleri yardımıyla bir fonksiyon tanımlandı ve bu fonksiyonun gamma yakın-halka epimorfizma olduğu gösterilerek tez çalışması sonlandırıldı.
Özet (Çeviri)
With the advancement of scientific studies, problems involving uncertainty have emerged. Classical mathematics was insufficient to model or make sense of these uncertain problems. Due to this insufficiency, scientists have put forward new theories. One of them is the soft set theory, which was first studied by Molodtsov. Then, many researchers have done various studies in different fields using soft sets. In this thesis, first of all, basic definitions and theorems about algebra were given. Afterward, gamma rings, near-rings, near-gamma-rings and soft sets are examined with definitions and theorems have been studied. In the second part, some bipolar soft structures such as bipolar soft sets, bipolar soft groups, and bipolar soft ideals in near-rings were investigated. In addition to this, bipolar soft ideals of a gamma near-ring were defined. Some basic properties of this algebraic structure have been analyzed. Bipolar soft coset set was defined with the help of bipolar soft ideals and this set was shown to be a gamma nearring. Finally, a function was defined with the help of bipolar soft ideals of a gamma nearring and this study was concluded by showing that this function is a gamma near-ring epimorphism.
Benzer Tezler
- A high linearity s-band cryogenic low noise amplifier using 180 nm CMOS technology for space applications
Uzay uygulamaları için 180 nm CMOS teknolojisiyle gerçeklenmiş yüksek doğrusallı kriyojenik s-bant düşük gürültülü kuvvetlendirici
ALİCAN ÇAĞLAR
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiElektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA BERKE YELTEN
- Yakınlık gamma yarı-halkaları
Nearness gamma semi-rings
İBRAHİM HALİL BEKMEZCİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
MatematikAdıyaman ÜniversitesiMatematik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÖZTÜRK
- Yakınlık gamma halkalar
Nearness gamma rings
RAMAZAN EROL
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
MatematikAdıyaman ÜniversitesiMatematik Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA UÇKUN
- Doğal radyoaktif izotoplarda gerçek çakışma etkisi
True coincidence effects in natural radioactive isotopes
EREN ŞAHİNER
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Fizik ve Fizik MühendisliğiAnkara ÜniversitesiFizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. NİYAZİ MERİÇ