Construction of gold porowplate electrode and its application for iodine determination
Poroz altın electrod yapımı ve iyod tayin koşullarının araştırılması
- Tez No: 77480
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: poroz Au elektrod, iyot tayini, Au porous plate electrode, determination of iodine
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÖZET POROZ ALTIN ELEKTROD YAPIMI VE İYOD TAYİN KOŞULLARININ ARAŞTIRILMASI KIRGÖZ ANIK, Ülkü Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Tural Ocak 1998, 45 sayfa Bu tezde, laboratuar koşullarında poroz altın elektrot yapımı planlanmış ve bununla I2 tayininin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Elektrot materyali olarak altın ve gümüş metallerinden oluşan bir alaşım kullanılmıştır. Oluşturulan alaşımdan gümüş elementi çözündürülerek poroz bir elektrot elde edilmeye çalışılmıştır. Çözündürme işlemi hem kimyasal (asitle), hem de anodik yükseltgemeyle sağlanmıştır. Oluşturulan poroz altın elektrotla iyodun saptanabilme koşulları araştırılmıştır. Bunun için katı iyottan yola çıkılarak iyodun sudaki doygun çözeltisi hazırlanmış ve bu doygun çözeltiden yola çıkarak hazırlanan seyreltik I2 çözeltilerinin HClO4'lü ortamda voltamogramları alınmıştır. Bu voltamogramlardan gidilerek derişim-akım eğrileri elde edilmiştir. Bu eğrilerden, oluşan akımın, 2,8.10^ M h derişimine kadar derişimle çizgisel değiştiği ve saptama alt sınırının 2, 18.1 0"5 M olduğu saptanmıştır. Aynı derişimle yinelenen ölçmelerle tayinin tekrarlanabilirliği bağıl standart sapma cinsinden hesaplanmış ve bu değer %2,39 olarak bulunmuştur. Elektrodun duyarlığı, akım yoğunluğu cinsinden camsı karbon, düzgün altın ve platinlenmiş platin elektrotla kıyaslanmış ve en iyi sonucu poroz altın levha elektrodun verdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION OF THE GOLD POROUS PLATE ELECTRODE AND ITS APPLICATION FOR IODINE DETERMINATION KIRGOZ ANIK, Ulku Master Thesis in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Tural January 1998, 45 pages. In this thesis, a home made porous Au plate electrode was planned to construct and used in the determination of I2. An alloy which consists of gold and silver metals were used as the electrode material. Ag elements in the alloy were eliminated by means of dissolution process and by this way, a porous electrode was aimed to construct. Dissolution process was made both chemically (with acid) and electrochemically (by anodic oxidation). With this Au porous plate electrode, the parameters for iodine determination was examined. Saturated I2 solution was prepared by dissolving solid I2 in pure water. From this stock solution, a series of dilute solutions were prepared and voltammograms were recorded where HCIO4 solution was used as a supporting electrolyte. By plotting current values against concentrations, a current-concentration curve was obtained. From this curve, it can be seen that the linear variation range of current values lasted up to 2,8. 10“4 M I2 concentration and the detection limit was equal to 2,18.10”5 M. The reproducibility of determination was tested by taking seven consecutive voltammograms of 2.1 0"4 M I2 solution. The result was calculated in relative standard deviation form and found as %2,39. The sensitivity of the electrode was compared with G.C.E, smooth Au and platinised Pt electrode by measuring the current density of each electrode. As a result the best result was obtained from the Au porous plate electrode.