Agaricus bisporus'ta homokaryon izolatların hibridizasyonu ile heterokaryon oluşumu
  1. Tez No: 77481
  2. Yazar: BAYRAM TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Agaricus bisporus, sekonder homotallizm, homokaryon, heterokaryon, eşleşme-tipi, hibridizasyon, hibrit, ıslah, Agaricus bisporus, sekonder homothallism, homokaryon, heterokaryon, mating-type, hybridisation, hybrid, breeding
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Agaricus bisporus'TA HOMOKARYON İZOLATLARIN HİBRİDİZASYONU İLE HETEROKARYON OLUŞUMU TURGUT, Bayram Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali TANRISEVER Kasım 1998, 79 sayfa Bu tezde kültür mantarları Agaricus bisporus'un hayat döngüsü, genetiği ve ıslah sistemi ortaya konduktan sonra, nasıl ıslah edilebileceği ve karşılaşılan sorunlar incelenmiştir. Sekonder homotallik bir tür olan A. bisporus heterokaryotik self- fertil ve homokaryotik non-self-fertil sporların her ikisini de üretmektedir. Eşleşme-tipi farklı iki homokaryotik misel aynı ortama aşılandığında iki kolonin birleştiği bölgede havai misel gelişimi olmasıyla tanınabilen heterokaryotik hibrit oluşmaktadır. Bu çalışmada kompost ortamında şapka üretmediği gözlenerek, 4 adet homokaryon tek spor izolatı seçilmiş, 6 mümkün kombinasyonda eşleştirilmiş, ancak bunlar arasından hiç hibrit elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT TO OCCURRENCE HETEROKARYON BY HYBRIDISATION AMONG HOMOKARYON ISOLATES IN Agaricus bisporus TURGUT, Bayram MSc Thesis, Department of Plant Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Ali TANRISEVER November 1 998, 79 pages In this thesis after researching the life-cycle, genetics and breeding system of cultivated mushroom Agaricus bisporus, how can breed it and what problems to meet is investigated. A. bisporus secondarily homothallic species is produced both heterokaryotic self-fertil and homokaryotic non-self-fertil spores. When different mating-type two homokaryotic mycelium is paired in the same medium, heterokaryotic hybrid is occur in the junction zone between two colonies, recognising by forming the fluffy mycelium. In this work, 4 homokaryotic single spore isolates is selected by screening lack of ability to fruit in compost, that is paired 6 possible combinations, but among that is not obtained any hybrid.