Patateste yumuşak çürüklük etmeni (Erwinia carotovora subsp. carotovora (Jones) bergey et al.)'ya karşı fluoresent pseudomonaslarla biyolojik savaş araştırmaları
- Tez No: 77483
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYAR BORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Potato, Biological control, Fluorescent pseudomonas JLrwinia carotovora subsp carotovora
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Patates dünyada halkın beslenmesinde ağırlık kazanan temel ürünler bakımından 3üncü sırada gelmektededir. Patatesteki önemli hastalık etmenlerinden birisi de Erwinia carotovora subsp carotovora' dır. Bu etmen patateslerde sap, gövde ve hasat öncesi ve sonrası yumru çürüklüklerine neden olur. Bu hastalık ile kimyasal savaşım yöntemi bulunmamaktadır. Kültürel önlemler ise tek başına yeterli gelmemektedir. Bu nedenle, biyolojik savaş çalışmalarına ağırlık verilmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışma, fluoresent pseudomonaslar ile E. c. subsp carotovora'ya karşı biyolojik savaş amacıyla yapılmıştır. Bunun için Ödemiş ilçesi ve çevresindeki patates üretim alanlarından temin edilen taze patates yumru örneklerinden fluoresent peudomonaslar izole edilmiştir. İzole edilen fluoresent pseudomonaslar in vitro ve in vivo koşullarda E.c. subsp carotovora 'ya karşı testlenmiştir. İzole edilen 151 adet fluoresent pseudomonas ile yapılan in vitro testlerin sonuçlan 0-5 ıskalasına göre değerlendirilmiştir. Bu ıskalaya göre izolatların büyük bir çoğunluğu yaklaşık % 84'ü 2 nolu kategoride yer almıştır.V ÖZET(Devam) Bu kategoride yer alan izolatlar 3 ile 9 mm arasında inhibisyon zonu oluşturmuşlardır. 0-5 ıskalasına göre değerlendirilen izolatlar in vitro- in vivo uyumsuzlukları da dikkate alınarak her kategoriden belirli oranda in vivo testler için seçilmiştir. İn vivo testleri için seçilen 50 adet izolat patojenisite testine tabi tutulmuştur. Patojenisite testi sonucunda 10 adet izolat patojen bulunmuştur. Patojen olmayan 40 adet izolat çeşidi belli olan ve belli olamayan yumrular ile dilim testine tabi tutulmuştur. Bu in vivo testler sonucunda izolatların çoğunun çürüklüğü engelleme yüzdeleri düşük olmuştur. Çeşidi belli olmayan testte izolatların çürüklüğü engelleme yüzdeleri %52 olmuştur. Morfana cinsi yumrularla yapılan dilim testinde ise %40 olmuştur. Bu çalışmada izolatların etki düzeylerinin düşük olması nedeniyle çeşit aktörü ön plana çıkmıştır. Çürüklüğü engelleme etkisi patates çeşidine göre düşmüş veya yükselmiştir.Anahtar sözcükler : Patates, biyolojik savaş,Fluoresent pseudomonas, Erwinia carotovora subsp carotovora
Özet (Çeviri)
Erwinia carotovora subsp carotovora is an important disease agent of potato. This pathogen causes preemergence seed piece decay, blackleg, soft stem rot and soft rot of daughter tubers. There is not known chemical treatment. Only cultural precautions are not enough. Therefore biological control is important and succesful results have been obtained. This study was made with fluorescent pseudomonads for biological control against E.c. subsp carotovora. Fluorescent pseudomonads were isolated from the surfaces of fresh potato tubers from commercial potato fields in the Ödemiş. These fluorescent pseudomonads were tested against E.c. subsp. carotovora in vitro and in vivo. In vitro tests, the biological control activity of 151 fluorescent pseudomonas against E. c. subsp carotovora were evaluated according to 0-5 scale. Approximately, 84 % of isolates were placed in category 2, forming inhibition zone between 3 and 9 mm. Because of usual discordence between in vitro and in vivo tests the isolates from each category were selected for in vivo test. Pathogenicity tests were made with 50 selected isolates and 10 of them were found to be pathogens. 40 non-pathogenic isolates were tested for inhibition of soft rot by using the tuber slice assay. The most of isolates inhibited soft rot on slices at low rate. In the experiments with regardless variety of potato the highest inhibition rate was 52 %. However in tests carried out with variety Marfona the inhibition rate was 40 %. These results showed that inhibition of soft rot on slices by fluorescent pseudomonads varied depending on the variety of potato.