İşletmelerde blockchain teknolojisinin kullanımının belirleyicileri Kütahya il örneği
Determinant of the use of blockchain technology in businesses Kütahya provincial example
  1. Tez No: 774845
  2. Yazar: YASEMİN BABUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİT KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Blockchain Teknolojisi, İşletme Faaliyetleri, Teknolojik Organizasyonel ve Çevresel (TOE), Blockchain Technology, Business Operations, Technological Organizational and Environmental (TOE)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Günümüzde artan rekabet koşullarında işletmeler rekabet avantajı sağlayabilmek için yeni teknolojilere ihtiyaç duymaktadır. Blockchain teknolojisi de bu teknolojik yeniliklerden bir tanesidir. Blockchain teknolojisi işletmelere, faaliyetlerinde kolaylık ve avantaj sağlayarak rekabet üstünlüğü elde etme fırsatı sunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Kütahya ili özelinde özel sektör işletmelerinin blockchain teknolojisine adaptasyon sürecinde teknolojik, organizasyonel ve çevresel bağlamda üzerinde durduğu kavramlar belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda bu çalışmanın birinci bölümünde blockchain teknolojisiyle ilgili temel kavramlar ele alınmıştır. İkinci bölümünde işletmelerin ticari faaliyetlerinde kullanım alanları aynı zaman da blockchain teknolojisinin diğer ülkelerde ki ve Türkiye'de ki güncel durumuna değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Teknolojik, Organizasyonel ve Çevresel (TOE) faktörler çerçevesinde ele alınan ifadelerin tanımlarına yer verilmektedir. Araştırmanın yöntemi olarak durum çalışması kullanılmıştır. Dördüncü bölümde veri toplama tekniği olarak mülakat tekniğinden yararlanılmış olup araştırmanın bulguları ve sonuç kısmı yer almaktadır. Bu çalışma Kütahya Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 97 işletme ve Kütahya'da bulunan tüm teknoloji firmaları kapsamakta olup toplamda 48 firma ile görüşme yapılmıştır. Katılımcılardan elde edilen bulgular doğrultusunda; teknolojik bağlamda 35 tane alt boyuta, organizasyonel bağlamda 30 tane alt boyuta ve çevresel bağlamda 25 tane alt boyuta ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's increasingly competitive conditions, businesses need new technologies to gain competitive advantage Blockchain technology is one of these technological innovations. Blockchain technology offers businesses the opportunity to gain competitive advantage by providing convenience and advantage in their activities. The aim of this research is to determine the concepts that private sector enterprises emphasize in the technological, organizational and environmental context in the process of adaptation to blockchain technology in the province of Kütahya. In this direction, in the first part of this study, the basic concepts of blockchain technology are discussed. In the second part, the usage areas of the businesses in their commercial activities, as well as the current situation of blockchain technology in other countries and in Turkey are mentioned. In the third part of the study, the definitions of the expressions handled within the framework of Technological, Organizational and Environmental (TOE) factors are given. Case study was used as the method of the research. In the fourth chapter, the interview technique was used as the data collection technique, and the findings and conclusion of the research are included. This study covers 97 enterprises operating in Kütahya Organized Industrial Zone and all technology companies in Kütahya, and interviews were conducted with 48 companies in total. In line with the findings obtained from the participants; 35 sub-dimensions in the technological context, 30 sub-dimensions in the organizational context and 25 sub-dimensions in the environmental context have been reached.