Peynirlerde E.Coli sayımında kullanılan bazı yöntemlerin karşılaştırılması
  1. Tez No: 77488
  2. Yazar: ALKAR OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNNUR TUNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, peynir, MUG, y9-glucuronidaz
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ill ÖZET PEYNİRLERDE E.coli SAYIMINDA KULLANILAN BAZI YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI OĞUZ, Alkar Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Günnur Tunçel Şubat 1998,74 sayfa Gıda sanayiinde amaçlanan, tüketici için en kaliteli gıdayı üretmektir. Bu amaçla hızlı ve güvenilir bir kontrol en önemli noktayı oluşturmaktadır. Bu kontrol işleminde indikatör mikroorganizmalar önemli bir yer tutmaktadır. En önemli indikatör mikroorganizmalardan biri E.colf dir. E.coli fekal bulaşmanın ve enterik patojenlerin bulunma riskinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Araştırmacılar daha kısa sürede sonuç veren ve güvenilir olan yeni analiz yöntemleri geliştirmeye çalışmaktadırlar. J3- glucuronidaz enzim aktivitesine dayanan LST-MUG sıvı besiyeri ile E.coli sayımı soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalar için süresinin kısa oluşu ve en az geleneksel yöntem kadar güvenilir olduğu için AO AC tararından kabul edilmiştir. Çalışmamızda piyasadan normal alıcı olarak toplanan 70 peynir örneğinde E.coli analizinde kullanılan geleneksel yöntem (AOAC 966.24), soğutulmuş ve dondurulmuş gıdalar için AOAC tarafından kabul edilmiş olan LST-MUG sıvı besiyeri (AOAC 988.19) ile Oxoid firmasıncarv geliştirilmiş olan TBX agar kullanılarak E.coli sayımı yapılmıştır. Analizler sonucunda elde edilen verilere istatistiksel analiz yapılmıştır. Geleneksel yöntem ve LST-MUG sıvı besiyeri ile Ecoli sayımı arasında istatistiksel açıdan bir fark belirlenmemiştir (P Ayrıca LST-MUG sıvı besiyeri ile yapılan analizin süresinin geleneksel yöntemden daha kısa olduğu belirlenmiştir. Geleneksel yöntemde analiz süresi 7-8 gün alırken LST- MUG sıvı besiyeri kullanılan yöntemde sonuç 4-5 gün içinde alınmıştır. TBX agar kullanılarak E.coli sayımı ile, geleneksel yöntem ve LST-MUG besiyeri kullanılarak yapılan E.coli sayımı arasında istatistiksel olarak farklılık olduğu belirlenmiştir (P Ayrıca TBX agar ile yapılan analizde E.coli' 'nin belirlenmesi için mavi yeşil koloniler sayılmaktadır fakat çalışmamızda TBX ağarda gelişen mavi yeşil kolonilerin tümünün E.coli olmadığı ve yine TBX ağarda aynı analiz sırasında oluşan beyaz kolonilerin bazılarının E.coli olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle TBX agar besiyerinin peynirlerde E.coli sayımında kullanılamayacağı ortaya konmuştur. Maliyet analizi yapıldığında da yine en düşük maliyete LST-MUG besiyeri ile yapılan E.coli sayım yönteminin sahip oluğu belirlenmiştir. Bir örnek için geleneksel yöntemin maliyeti 1.3397$(279729TL), LST-MUG sıvı besiyeri yönteminin maliyeti 0.8891$(185644TL) ve TBX agar kullanılarak yapılan analizin maliyeti 4.7908$(10003 19TL) olmaktadır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT COMPARISON OF SOME DETECTION METHODS OF E.coli IN CHEESES. O?UZ, Alkar MSc in Food Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Günnur Tunçel February 1998, 74 pages The purpose of food industry is to produce the best quality. And the rapid and reliable control is the most important point for this purpose.In the control methods, one of the important parameter is the indicator microorganism which may be employed to reflect the microbiological quality of foods relative to product shelf life or their safety from foodborne pathogens. In the food industry the commonly used and important indicator microorganism is E.coli which is the indicator of fecal contamination and the risk of the presence of enteric pathogens. Investigators try to find out more reliable and rapid methods. E.coli count with LST-MUG broth based on B-glucuronidase enzyme!1 activity, is shorter and as reliable as traditional method for the chilled and frozen foods and this method was accepted by AOAC. In the E.coli count, traditional method (AOAC 966.24) was compared with LST-MUG broth (AOAC 988.19) and TBX agar methods. After examination of 70 cheese samples it was found that there was no significant diffrence between the traditional and LST-MUG broth methods statistically (PO.01). And theVI time required for the LST-MUG broth method(4-5 days) was shorter then the traditional method (7-8 days). E.coli count with TBX agar method was statistically different from traditional and LST-MUG broth methods (P And the level of detection of E.coli of TBX agar method was less then the other two methods. In the E.coli count with TBX agar method, results were obtained by the counting of blue green colonies, but in our experiment it was determined that all the blue green colonies were not E.coli and also some of the white colonies which grown on TBX agar were Ecoli. According to these results it was determined that TBX agar medium couldn't be used for the Ecoli enumeration of cheese samples. In the cost analysis, Ecoli count with LST-MUG broth method was the cheapest one. The cost for the one food sample for traditional, LST- MUG broth and TBX agar methods were 1.3397$, 0.8891$ and 4.7908$ respectively. KeywordsiEscherichia coli, cheese, MUG, B-glucuronidase.