Fiziksel aktivite yapan lise öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeylerinin belirlenmesi
Determining psychological resilience of highschool studentsdoing sport
- Tez No: 774881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMRE ERYÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Physical Activity Attendance Motivaton, Pscological Resilience, Highschool Students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinde fiziksel aktivite düzeyi ile Psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu amaçla Antalya Merkez Muratpaşa ilçesinden 1 Lise Korkuteli ilçesinden ise 6 Lise araştırmamıza dahil edilmiştir. Bu okullardan rastgele 9, 10, 11 ve 12. sınıflar katılmıştır. Her okuldan birer sınıf olma şartı ile üçer tane 9. sınıf, 10. sınıf, 11. sınıf ve 12. sınıf rastgele seçilmiştir. Seçilen okulların sınıflarında okuyan öğrencilere (Kadın n=214, Erkek n=155, Toplam=369) Fiziksel Aktiviteye Katılım Motivasyonu Ölçeğiyle Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık anketi uygulandı. Araştırmadan elde edilen verilerin betimleyici istatistikleri alınarak değişkenler arasındaki ilişkileri tespit etmek için Korelasyon, değişkenler arasında farklılık olup olmadığını belirlemek iç in Manova, Anova, değişkenler arasındaki farklılıkların kaynağını belirlemede Post-Hoc Test (Tukey HSD) ve Bağımsız Örneklem“t”testleri uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is studying the relation between the motivation of taking part in a physical activity and pschological resilience. In our study 1 highschool from Antalya Muratpaşa and 6 highschools from Korkuteli involved. From each school one student was chosen from 9th,10th,11th and 12th grades at random. (210 women,155 man total 369) With an activity attendance scale child and young psychological residence questionare applied.Descriptive statistics of data taken from research used for determining the relation between variables.In order to identify ıf there is a difference between the variables or not Anova to determine the source of the diffrences,Post-Hoc test and independent sample“t”tests were applied As a result a meaningful positive relatioship was found between students' psychological resilience levels and physical activity levels. With psychological resilience levels there are differences between grades. According to the results reached,it can be stated that the higher grade is the student the higher psychological resilience level they have.