Sinemada dini değerler ve inançlar: Mısır sineması örneği
Religious values and ethos in the cinema: The sample of Egyptian cinema
- Tez No: 774957
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Din, Mısır sineması, Din ve Sinema, Cinema, Religion, Egyptian cinema, Religion and Cinema
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, Mısır sinemasında din unsurunun nasıl kullanıldığını ve dindar izleyicilerin sinemaya ilişkin algılarının nasıl değiştiğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bunun sonuçları ise aşağıdaki gibi özetlenebilir; Dönemden döneme din unsuru birçok alanda ve şiddet unsurunda da kullanılmıştır. Cemal Abdülnasır döneminin etkisinde kalınıldığı Cumhuriyetin ilk yıllarında, dönemin önceki sosyal ve siyasi düzenini simgeleyen diğer konularda olduğu gibi bu alanda da olumsuz anlamda kullanılmıştır. Daha sonra ise ulusal sinema döneminin ortaya çıkmasıyla birlikte din, siyasi ve ideolojik bir bağlamda ele alınmıştır. Günümüzde din, daha önceki ticari ve misyoner çıkarların aksine, farklı geçmişlerden farklı yöneticiler tarafından sanatsal yaklaşımlarla uygulanan bir unsur haline gelmiştir. Dindar izleyiciler, günah olarak sinemaya mesafe koysalar da, daha sonra sinemaya sanat olarak artan bir ilgi gösterdiler, ancak belirli filmleri ve belirli sahneleri eleştirdiler. Bununla birlikte, Mısır sineması hâlâ siyasi çıkarların egemenliği altındadır ve bu zamana kadar Mısır sinemasını bir din klişesi yapan şey ise budur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine how the religion element is used in Egyptian cinema and how religious audiences' perceptions of cinema change throughout the course. The results of this can be summarized as follows; From period to period, the element of religion has been used in many fields and in the element of violence. In the first years of the Republic, under the influence of the Cemal Abdülnasır period, it was used in a negative sense in this field, as it was in other subjects symbolizing the previous social and political order of the period. Later, with the emergence of the national cinema period, religion was discussed in a political and ideological context. Today, religion has become an element applied with artistic approaches by different rulers from different backgrounds, contrary to previous commercial and missionary interests. Although religious audiences distanced themselves from cinema as a sin, they later took an increased interest in cinema as an art, but criticized certain films and certain scenes. However, Egyptian cinema is still dominated by political interests, and this is what has made Egyptian cinema a religious stereotype until now.