Kurumsal yönetim ilkelerinin örgütsel çekicilik ve iş tatmini üzerindeki etkisi: Varlık yönetim sektörü üzerine bir araştırma
The effect of corporate management principles on organizational attraction and job satisfaction: A research on the asset management sector
- Tez No: 774992
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA ODUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim İlkeleri, Örgütsel Çekicilik, İş Tatmini, Corporate Governance Principles, Organizational Attractiveness, Job Satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Kurumsal yönetim kuruluşun amaçlarının ve bu amaçlara ulaşma yollarının tanımlandığı, performans izleme ve değerlendirme sisteminin belirlendiği yapıyı sağlamaktadır. Kurumsal yönetim ilkeleri ise politika yapıcıların ekonomik verimliliği, sürdürülebilir büyümeyi ve finansal istikrarı desteklemek maksadıyla kurumsal yönetim için yasal, düzenleyici ve kurumsal çerçeveyi değerlendirmesine ve iyileştirmesine yardımcı olmayı amaçlayan ilkeler olarak tanımlanabilir. Bu ilkeler, kurumsal yönetim politikalarının yatırımcı güveni, sermaye oluşumu ve tahsisi ile ilgili daha geniş ekonomik hedeflere ulaşılmasında önemli bir role sahip olduğu anlayışıyla geliştirilmiştir. Kurumsal yönetimin kalitesi, şirketlerin büyümek için sermayeye erişim maliyetini ve sermaye sağlayanların adil ve hakkaniyetli koşullarda değer yaratmalarına olanak sağlayan güveni etkilemektedir. İyi kurumsal yönetim, sadece hissedarlara ve diğer menfaat sahiplerine haklarının korunduğuna dair bir güvence vermemekte şirket çalışanları üzerinde de olumlu bir etki bırakmaktadır. Bu nedenle Kurumsal yönetim ilkeleri günümüzün küreselleşen sermaye piyasalarında büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı kurumsal yönetim ilkelerinin örgütsel çekicilik ve iş tatmini üzerindeki etkisinin ortaya konulmasıdır. Bu bağlamda 305 katılımcı üzerinde yapılan anket çalışması sonucunda Kurumsal Yönetim İlkeleri ile Örgütsel Çekicilik ve İş Tatmini arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance provides the structure in which the objectives of the organization and the ways to achieve these goals are defined, and the performance monitoring and evaluation system is determined. Corporate governance principles, on the other hand, can be defined as principles that aim to help policy makers evaluate and improve the legal, regulatory and institutional framework for corporate governance in order to support economic efficiency, sustainable growth and financial stability. These principles have been developed with the understanding that corporate governance policies play an important role in achieving broader economic goals regarding investor confidence, capital formation and allocation. The quality of corporate governance affects the cost of companies accessing capital to grow and the trust that enables capital providers to create value on fair and equitable terms. Good corporate governance not only provides shareholders and other stakeholders with an assurance that their rights are protected, but also leaves a positive impact on company employees. For this reason, corporate governance principles are of great importance in today's globalized capital markets. The aim of this study is to reveal the effect of corporate governance principles on organizational attractiveness and job satisfaction. In this context, as a result of the survey conducted on 305 participants, it was determined that there is a positive relationship between Corporate Governance Principles and Organizational Attractiveness and Job Satisfaction.