Potentilla recta l. nin populasyon dinamiği
Population dynamics of potentilla recta l.
  1. Tez No: 77506
  2. Yazar: DOĞAN GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Potentilla recta L, populasyon dinamiği, Potentilla recta L, population dynamics
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET POPULATION DYNAMICS OF POTENTILLA RECTA L. POTENTILLA RECTA L'NIN POPULASYON DİNAMİĞİ GÖKMEN, Doğan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Münir ÖZTÜRK Haziran 1998, 57 sayfa Bu tezde, özellikle Kuzey Amerika ve Kanada' daki çilek kültür alanlarında tarla yabancı otu olarak baskın bir şekilde yayılış gösteren Potentilla recta L.' nın gelişimi ve populasyon dinamiği konusunda yaptığımız çalışmalar anlatılmıştır. Bu bitkinin Amerika ve Kanada' daki ekolojik koşullarına en yakın yer olarak belirlenen Kütahya - Dumlupınar - Zafertepe Çalköy beldesinde yürütülen P. recta' nın populasyon dinamiği çalışmaları Kasım 1995 - Eylül 1998 döneminde devam etmiştir. Bu çalışmalar sırasında bitkinin gelişiminin fenolojik olarak gözlenmesinden sonra, populasyon dinamiğinin belirlenebilmesi için bitkiler üzerinde periyodik olarak sürgün sayısı, en uzun sürgün boyu, en uzun sürgündeki yaprak sayısı, toplam yaprak sayısı, çiçek sayısı, tohum sayısı, tohum ağırlığı parametreleri ile tüm bu parametrelerIV arasındaki ilişkiler saptanmıştır. Elde edilen tüm bu veri ve sonuçların neticesinde P. recta' nın populasyon dinamiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Yaklaşık üç yıl boyunca süren denemelerimizden sonra bu proje kapsamında işbirliği yaptığımız Institute of CAB International, Switzerland ekibi de P. recta ile biyolojik mücadele çalışmalarım yapmıştır. Biyolojik mücadele çalışmaları halen İsviçre' de açık alan ve laboratuvar koşullarında devam etmektedir. P. recta ile ilgili olarak yaptığımız tüm çalışmaların sonuçları göz önüne alındığında, bu bitkinin populasyon içindeki büyüme hızı ve rekabet şansının oldukça yüksek olduğu saptanmıştır. Ancak populasyon dinamiği ile ilgili olarak varılan bu olumlu sonuçlara ek ilaveten, bitkinin özellikle arazinin yapısı ve iklim koşullarına aşın duyarlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POPULATION DYNAMICS OF POTENTILLA RECTA L GÖKMEN, Doğan Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Münir ÖZTÜRK June 1998, 57 pages In this thesis, population dynamics and growing of Potentilla recta L. is explained. P. recta is known as wild herb in strawberry cultivated areas in North America and Canada. This research was carried out from November 1995 to September 1998 in Kütahya Dumlupınar - Zafertepe Çalköy. During this period; parameters for number of shoot, height of shoot, number of leaf on the longest shoot, number of total leaf per plant, number of flower per plant, number of seed per plant and per flower, mean weight of seed per plant and per flower etc. were obtained. Nearly for three years, we studied on population dynamics of P. recta along with the support of Institute of CAB International, Switzerland which is still continuing laboratory and open field researches on biological control of P. recta in Switzerland.VI After these researches, we have obtained positive results on growth speed and competition ability of P. recta. In addition to these we found out that P. recta is too sensitive to the ecologic structure of the area (i.e. slope of the hill, etc.) and climatic conditions, which may be considered as negative effects for the area studied.