Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinde farklı dozlarda uygulanan 60Co kaynaklı gamma ışınlarının meydana getirdiği değişimler üzerinde araştırmalar
Investigation on the variations caused by gamma rays originating from 60Co treated to round seedles grape variety in different doses
  1. Tez No: 77515
  2. Yazar: HARUN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN İLTER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, Yuvarlak Çekirdeksiz, Mutasyo, Radyasyon duyarlılığı, Grapewine, Round Seedless Variety, Mutations, Breeding of Mutation, Radiosensitivity
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET YUVARLAK ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE FARKLI DOZLARDA UYGULANAN 60Co KAYNAKLI GAMMA IŞINLARININ MEYDANA GETİRDİĞİ DEĞİŞİMLER ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ÇOBAN, Harun Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ertan İLTER Kasım 1998, 102 Sayfa Bu çalışmada Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinin kış gözlerinde mutasyonlar oluşturabilmek amacıyla alınan bir yıllık çubuklara dört farklı dozda gamma işim uygulanmıştır. Bunların radyasyona duyarlılık durumlarını (radyosensivite) saptayabilmek için otomatik kontrollü seralarda göz çelikleri haline getirilen araştırma materyali gruplandırılarak dikilmiş ve gelişen asmalar üzerinde vegetatif gelişme parametreleri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, farklı dozlardaki gamma ışınlan, vegetatif gelişme parametrelerini farklı şekilde etkilemiştir. Doz oranlan arttıkça bitkilerin canlılık oranlarının düştüğü ve aynı sürgün üzerindeki gözlerin radyasyona karşı gösterdikleri duyarlılığın farklı olduğu tespit edilmiştir. Bulgular genel olarak değerlendirildiğinde, bölge koşullarında Yuvarlak Çekirdeksiz de mutasyon ıslahı için 1.5-3.8 kRad arasındaki doz serilerinin uygun olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE VARIATIONS CAUSED BY GAMMA-RAYS, ORIGINATING FROM ^CO, TREATED TO ROUND SEEDLESS GRAPE VARIETY IN DIFFERENT DOSES ÇOBAN, Harun PhD. Thesis, Department of Horticulture Supervisee Assoc. Prof. Ertan ÎLTER November 1998, Page: 102 In this study, four different doses of gamma-rays were applied to one-year old canes in order to form mutations in winter buds of Round Seedless grape variety. To determine the radiosensitivities of these buds, materials grown to single bud cane phase in automatically controlled greenhouses and then planted in groups and vegetative growing parameters were investigated on vines. As a result, gamma rays in different doses affected vegetative growing parameters in different ways. Rates of surviving plants reduced when doses rate increased. And it is also found that radiosensitivies of buds on the same cane were different. When the data were evaluated in globally, it was resulted that the dose series between 1.5 and 3.8 kRad are suited to the Aegean Region Conditions for the breeding of mutation in Round Seedless variety.