Ortaokulda artırılmış gerçeklik destekli matematik öğreniminin başarı, kalıcılık, motivasyon ve kaygıya etkisi
The impact of augmented reality supported mathematics learning on achievement, permanence, motivation and anxiety in middle school
  1. Tez No: 775333
  2. Yazar: ABDULKADİR PALANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: artırılmış gerçeklik, matematik, kaygı, motivasyon, kalıcılık, öğrenci görüşleri, augmented reality, math, anxiety, motivation, persistence, student opinions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı 7. sınıf matematik dersinde artırılmış gerçeklik teknolojisi ile desteklenen materyallerle yürütülen derslerin öğrencilerin akademik başarılarına, bilgilerinin kalıcılıklarına, matematik kaygılarına, matematik motivasyonlarına etkisini incelemek ve bu uygulamalara yönelik öğrenci görüşlerini elde etmektir. Yöntem: Çalışmanın amacı doğrultusunda karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda karma araştırma yönteminin nicel boyutunda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılırken, nitel boyutunda durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma 7. sınıf öğrencileri ile 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Erzurum ilinde bir ortaokulda 47 deney, 46 kontrol grubundan olmak üzere toplam 93 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Ön testlerle başlayan süreç, 5 hafta süren eğitim ve öğretimin ardından son testler ve kalıcılık testi ile sonlandırılmıştır. Bu araştırmanın uygulama süreci 5 hafta sürmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak“Matematik Başarı Testi”,“Matematik Motivasyon Ölçeği, ”Matematik Kaygı Ölçeği", yarı yapılandırılmış görüşme formu ve görüş anketi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda artırılmış gerçeklik destekli materyaller ile öğrenim gören deney grubu öğrencileri ile geleneksel yöntemlerle öğrenim gören kontrol grubu öğrencileri arasında akademik başarı açısından deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Kalıcılık testi sonuçlarında ise her iki grup arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Kontrol grubu öğrencilerinin motivasyonlarının son test ortalaması ile deney grubu öğrencilerinin son test motivasyon puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca, matematik dersinde artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan öğrencilerin, artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanmayan öğrencilere göre daha düşük kaygıya sahip oldukları belirlenmiştir. Deney grubu öğrencileri ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve görüşme anketi sonuçları doğrultusunda, öğrencilerin artırılmış gerçeklik uygulamasından memnun kaldıkları, öğretim sürecini eğlenceli ve verimli buldukları, en çok üç boyutlu objeleri sevdikleri ve artırılmış gerçekliğin diğer derslerde de kullanılabilecek faydalı bir teknoloji olduğunu belirttikleri tespit edilmiştir. Sonuçlar: Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, matematik eğitiminde artırılmış gerçeklik destekli materyallerin kullanılması etkili bir öğrenme sağlamaktadır. Ayrıca öğrencilerin genel anlamda artırılmış gerçeklik teknolojisine karşı görüşleri olumludur. Bu nedenle matematik eğitiminin artırılmış gerçeklik destekli materyallerle zenginleştirilmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine the effect of the courses carried out with materials supported by augmented reality technology in the 7th-grade mathematics course on the academic achievements, permanence, mathematics anxiety and mathematics motivations of the students and to obtain student opinions about these applications. Method: In line with the purpose of the study, a mixed research method was used. In this context, while the quasi-experimental design with a pre-test-post-test control group was used in the quantitative dimension of the mixed research method, a case study was used in the qualitative part. The research was carried out with 7th-grade students in the 2021-2022 academic year in a secondary school in Erzurum with a total of 93 participants, including 47 in the experimental and 46 in the control group. The process started with pre-tests and was completed with post-tests and permanence tests after five weeks of the implementation process. The application process for this research lasted five weeks. In the study, the“Mathematics Achievement Test”,“Mathematics Motivation Scale”,“Mathematics Anxiety Scale”, semi-structured interview form and opinion questionnaire were used as data collection tools. Findings: As a result of the study, it was seen that there was a significant difference in academic success in favour of the experimental group between the experimental group students who studied with augmented reality-supported materials and the control group students who studied with traditional methods. In the permanence test results, it was found that there was no significant difference between the two groups. It was observed that there was a statistically significant difference between the post-test average of the motivation of the control group students and the post-test motivation score average of the experimental group students in favour of the experimental group. In addition, it was determined that students who used augmented reality technology in mathematics class had lower anxiety than students who did not use augmented reality technology. In line with the results of the semi-structured interview and opinion survey conducted with the experimental group students, it was determined that the students were satisfied with the augmented reality application, found the teaching process fun and efficient, liked the three-dimensional objects the most, and stated that augmented reality was a useful technology that could be used in other lessons. Conclusions: According to the study's results, using augmented reality-supported materials in mathematics education provides effective learning. In addition, students' general views on augmented technology are positive. For this reason, enriching mathematics education with augmented reality-supported materials will be useful.