Lipödemli hastalarda nefes egzersizi ve pilates-temelli egzersiz etkinliğinin randomize kontrollü değerlendirilmesi
Randomized controlled trial of breathing exercise and pilates-based exercise effectiveness in patients with lipedema
- Tez No: 775379
- Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lipödem, pilates-temelli egzersiz, nefes egzersizleri, lenfödem, Lipedema, pilates-based exercises, breathing exercises, lymphoedema
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, lipödem hastalarında Pilates-temelli egzersiz ve nefes egzersizlerinin hastalığa etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize kontrollü çalışmaya 1 Mayıs 2021 tarihi ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi lenfödem polikliniğine başvuran 50 yaş altı, evre 1-2 lipödemi bulunan, VKİ 30'un altında olan hastalar dahil edildi. Hastalar basit randomizasyon yöntemi ile 2 gruba ayrıldı. İlk grup kontrol grubu olarak ele alındı ve self-masaj eğitimi verildi, ikinci gruba ise self-masaj eğitimi ile birlikte belirlenen online program üzerinden canlı yayınla 6 hafta boyunca haftada 2 gün olmak üzere nefes egzersizleri ve Pilates-temelli egzersizler yaptırıldı. İkinci gruba 50 dakika süreyle uygulanması planlanan egzersiz programı; 10 dakika ısınma, 5 dakika abdominal solunum egzersizi, 30 dakika alt ekstremite - alt karın güçlendirme egzersizleri ve 5 dakika soğuma - germe egzersizleri şeklinde uygulandı. 6. hafta ve 12. haftanın sonunda hastalar polikliniğimize kontrole çağırıldı; standardize edilmiş klinik muayene formu, ekstremite çevre ölçümleri, lipödem evresi, vizüel ağrı skala puanı (VAS), genel yaşam kalitesi ölçeği (EQ-5D-3L), Kısa Ağrı Anketi (Kısa Form)'u bilgileri tekrar değerlendirildi. İkincil sonuç olarak kilo değişimi kayıt altına alındı. Bulgular: Hem Pilates-temelli egzersiz hem kontrol grubunun 6. ve 12. haftada kaydedilen ağrı, ağırlık hissi ve hassasiyet için sorgulanan vizüel analog skala skorları ve EQ-VAS Ölçek skorları tedavi öncesine göre anlamlı derecede iyileşme gösterdi. Pilates-temelli egzersiz grubunda, self-masaj grubuna göre anlamlı derecede daha fazla iyileşme saptandı. BPI-KS parametrelerinde her iki grupta da tedavi öncesine kıyasla istatiktiksel olarak anlamlı derece iyileşme görüldü. İkincil sonuç olarak değerlendirdiğimiz VKİ'de, pilates-temelli egzersiz grubunda anlamlı derece azalma görüldü. Sonuç: Pilates-temelli egzersizler ve nefes egzersizleri, lipödem hastalarının semptomlarında iyileşmeye, hastalık şikayetlerinde azalmaya ve yaşam kalitesinde artışa katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effect of Pilates-based exercises and breathing exercises on the disease in patients with lipedema. Materials and Methods: Patients under 50 years of age, with stage 1-2 lipoedema, and with a BMI of less than 30, who applied to the lymphedema polyclinic of Istanbul Çam and Sakura City Hospital between May 1, 2021 and June 30, 2021 were included in the prospective randomized controlled study. The patients were divided into 2 groups by simple randomization method. The first group was treated as the control group and self-massage training was given, while the second group was given breathing exercises and Pilates-based exercises, 2 days a week for 6 weeks, via the online program determined with self-massage training. The exercise program that was planned to be applied to the second group for 50 minutes; It was applied as 10 minutes of warm-up, 5 minutes of abdominal breathing exercise, 30 minutes of lower extremity-lower abdomen strengthening exercises and 5 minutes of cool down/stretching exercises. At the end of the 6th and 12th weeks, the patients were called to our outpatient clinic for control; standardized clinical examination form, extremity circumference measurements, lipedema stage, visual pain scale score (VAS), general quality of life scale (EQ-5D-3L), Brief Pain Questionnaire (Short Form) information were re-evaluated. Weight change was recorded as a secondary outcome. Results: Both the Pilates-based exercise and control group's EQ-VAS Scale scores and visual analog scale scores questioned for pain, heaviness, and tenderness recorded at 6 and 12 weeks showed statistically significant improvement compared to pretreatment. A statistically significant improvement was found in the Pilates-based exercise group compared to the control group. A statistically significant improvement was observed in BPI-SF parameters in both groups compared to pre-treatment. In BMI, which we considered as a secondary outcome, a statistically significant decrease was observed in the pilates-based exercise group. Conclusion: Pilates-based exercises and breathing exercises could contribute to improvement in symptoms of lipedema patients, decrease in disease complaints and increase in quality of life.