Personel güçlendirmenin örgütsel bağlılığa ve bireysel iş performansına etkisi: Sağlık sektöründe bir araştırma
The effect of personnel empowerment on organizational commitment and individual work performance: A research in the health sector
  1. Tez No: 775493
  2. Yazar: BURCU KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİYE TÜLİN İRGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, Örgütsel Bağlılık, Bireysel İş Performansı, Staff Empowerment, Organizational Commitment, Individual Job Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde kurumlar tarafından bilgi ve insan unsurunun her geçen gün önem kazanması ve en önemli rekabet avantajı olarak kabul edilmeye başlanması nedeniyle çalışanların örgütte tutulması bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu bağlamda insan kaynaklarına yapılan yatırımlar da artmakta ve bu yatırımların örgütsel performansı da arttırması beklenmektedir. Modern yönetim düşüncesi personelin güçlendirilmesi için, örgütsel bağlılık ve iş performans düzeylerini geliştirme sorumluluğu vermektedir. Bu nedenle çalışanların örgüte olan bağlılıklarını ve gösterdikleri performanslarını arttıracak bir örgüt kültürü oluşturmak sağlık kurumları için hayati bir önem arz etmektedir. Bu noktadan hareketle, bu araştırmanın temel amacı, bir hizmet işletmesi olan hastanelerde personel güçlendirmenin örgütsel bağlılık ve bireysel iş performansı üzerine etkisini araştırmak olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda da İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Florya, Bahçelievler, Büyükçekmece ve Esenyurt yerleşkelerinde faaliyet gösteren her kademede çalışan 170 personele anket çalışması uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, personel güçlendirmenin örgütsel bağlılığa ve bireysel iş performansını pozitif ve anlamlı etkilediği görülmektedir. Tüm bu değişkenlerden oluşan en uyumlu yapısal eşitlik modeli yapılan yol analizi ile tespit edilerek kurumlara önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it has become a necessity to keep employees in the organization due to the fact that information and human factors gain importance day by day and are accepted as the most important competitive advantage. In this context, investments made in human resources are also increasing and these investments are expected to increase organizational performance. Modern management thinking gives responsibility to empower staff, to improve organizational commitment and work performance levels. For this reason, it is vital for healthcare institutions to create an organizational culture that will increase employees' commitment to the organization and their performance.