Türkiye'de meteorolojik afetler ve afet yönetimi
Meteorological disasters and disaster management in Turkey
- Tez No: 775508
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Afetler insanoğlu var olduğu günden beri uğraştığı konulardan birisi olmuştur. Sanayi devrimi ile birlikte artan sera gazı emisyon miktarları atmosferde birikmeye başlamış; artan popülasyon, tüketim alışkanlıkları ile birlikte etkisini günden güne artırmıştır. Bu birikimler sonucunda küresel ısınma yerini iklim değişikliği kavramına bırakmıştır. Sosyal bir varlık olan insanoğlunun en büyük özelliği çevresi ile uyum içerisinde yaşamasıdır. Çevresel faktörlerin belki de en başında gelen atmosferdeki bu değişimler insanoğlunun yaşadığı çevrede ciddi değişimlere sebep olmakta, bu süreçte afetlerin etkilerinin artmasına ve frekanslarını sıklaştırmasına sebep olmuştur. Tüm dünya gibi bu süreçten olumsuz etkilenen Türkiye de afet yönetiminde meteorolojik afetlere ayrı bir yelpaze açması gerekmektedir. 2009 öncesi ve sonrası olarak değerlendirilebilecek afet yönetimi kavramı Türkiye için elzem önemlidir. Geçmişinde birçok afet barındıran Türkiye can ve mal kayıplarını en aza indirmek, kamu güvenliği sağlamak ve en önemlisi afet sonucu doğurabilecek olay meydana gelmeden önce riskleri minimize etme çalışmalarına hız vermiş durumdadır. Problemin odak noktası düşünülecek olursa tüketim alışkanlıkları ve enerji gereksinimi bir sebep, artan sera gazı emisyonu ise bir sonuçtur. Sera gazı emisyonu artması bir sebep, küresel ısınma ise bir sonuçtur. Küresel ısınma bir sebep iklim değişikliği ise bir sonuçtur. İklim değişikliğinin sonuçları ise afetlerin artan frekansı ve etkileridir. Sebep sonuç ilişkisi dahilinde bile basitçe anlaşılmaktadır ki çözülmesi gereken ana sebep afetlere müdahale konusu değildir, afetlerin sebeplerini ortadan kaldırmaktır. Bu anlamda şehirlerde yeşil dönüşüm hareketi hızlandırılmalı, şehirlerin toprakla teması artırılmalıdır. Afetlere direnç göstermek yerine afetlere uyum stratejisi belirlenmelidir. Altyapı, üstyapı gibi tüm mekanlar değişen iklim koşullarının getirdiği risklere göre dizayn edilmeli, toplumda bölgesel risklere göre özel eğitimler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Disasters have been one of the only issues that mankind has been dealing with since its existence. With the industrial revolution, increasing amounts of greenhouse gas emissions began to accumulate in the atmosphere. The increasing population has increased its effect day by day with its consumption habits. As a result of these accumulations, global warming has left its place to the concept of climate change. The most important feature of human beings which are social creatures is; they live in harmony with their environment. These changes in the atmosphere which is perhaps the most important of the environmental factors cause serious changes in the environment where human beings live and in this process, the effects of disasters increase and their frequency increases. Turkey which is negatively affected by this process like the whole world needs to open a separate spectrum for meteorological disasters in disaster management. The concept of disaster management which can be evaluated as before and after 2009, is essential for Turkey. Turkey which has had many disasters in the past, has accelerated its efforts to minimize the loss of life and property to ensure public safety and most importantly to minimize the risks before the event that may result from a disaster occurs. Considering the focus of the problem; consumption habits and energy requirement are a cause and increasing greenhouse gas emissions are the result. Increasing greenhouse gas emissions is a cause while global warming is a result. Global warming is a cause and climate change is a result. The consequences of climate change are the increased frequency and effects of disasters. Even within the cause and effect relationship, it is simply understood that the main reason to be resolved is not a matter of intervention to disasters but to eliminate the causes of disasters. In this sense, the green transformation movement in cities should be accelerated and the contact of cities with the soil should be increased. Instead of resisting disasters; a disaster adaptation strategy should be determined. All spaces such as infrastructure and superstructure should be designed according to the risks brought by changing climatic conditions and special trainings should be given to the society according to regional risks.
Benzer Tezler
- Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 21. yüzyılda meydana gelen meteorolojik afetler
Meteorological disasters occurring in the Eastern Black Sea Region in the 21st century
ELİF GÜRKAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
CoğrafyaÇanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiAfet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM GÜNDOĞDU
- Disaster management from a social vulnerability perspective: Mapping the risks for the city of Istanbul
Sosyal kırılganlık perspektifinden afet yönetimi:İstanbul kenti için risklerin haritalanması
NUR BERFU AKKAŞ
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TÜZİN BAYCAN
- Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yazılımları yardımıyla Çankırı Acıçay Deresi taşkın risk analizi
Flood risk analysis of Çankırı Acıçay river with the help of Geographical Information Systems (GIS) software
TUĞRUL ÖZDEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
İnşaat MühendisliğiÇankırı Karatekin Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. CİHAN DOĞRUÖZ
- 1923-1960 yılları arasında yaşanan doğal afetlerin Türk dış politikasındaki rolü (Deprem-sel-çekirge afetleri)
The role played by natural disasters in Turkish foreign policy from 1923 to 1960 (Earthquake, flood, and locust disasters)
ÖZGÜR ŞAHAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
TarihKütahya Dumlupınar ÜniversitesiTürkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÜMMÜGÜLSÜM POLAT
- 21. yüzyıl dönümünde insan kaynaklı afetlerde toplu göçler ve geriye dönüş sürecinde tarihi çevreye yönelik risklerin yönetimi
Management of risks for historic environment in mass migration and return processes due to human induced disasters at the turn of the 21st century
SAADET GÜNDOĞDU