Uluslararası göçün ortaya çıkardığı sosyal sorunların sosyal politika bağlamında analizi
Analysis of social problems caused by international migration in the context of social policy
- Tez No: 775507
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SAPANCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Sosyal Sorun, Refah Devleti, Sosyal Politika, Küresel Göç Yönetişimi, International Migration, Social Issue, Welfare State, Social Policy, Global Migration Governance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Göç, farklı biçimlerde ve tarihin her döneminde gerçekleşen bir olgudur. 1970-1980'li yıllara kadar uluslararası göç hareketleri, sanayileşmiş ülkelerin işgücü ihtiyacını karşılamak üzere gerçekleşmiştir. Günümüzde göç hareketleri, küreselleşme ve neo-liberal ekonomi politikalarla birlikte nedenleri ve sonuçları bakımından eşi benzeri görülmemiş bir niteliğe bürünmüştür. Sosyal devlet anlayışının dönüşümü ile üretim ve istihdam biçimlerinin değişmesi gibi küreselleşmenin meydana getirdiği değişim ve dönüşüm, göçmenlerin birçok sosyal sorunun öznesi haline gelmesine neden olmuştur. Günümüzde göçmenlere karşı uygulanan katı sınır politikalarının yanında sosyal hakların tanınmaması, ekonomik ve sosyal alanlardan dışlanmaları, ayrımcılık, işsizlik, yoksulluk, aşırı sağ söylemleri dolayısıyla artan yabancı düşmanlığı vb. sosyal sorunlar, sosyal politikaya olan ihtiyacı şiddetlendirmektedir. Bu bağlamda düzenli veya düzensiz olsun, göçmenlerin karşı karşıya oldukları sosyal sorunlarla mücadelede sosyal politika öncelikli hale gelmektedir. Devletler, göçmenlerin sosyal sorunlarına yönelik olarak küresel göç yönetişimi anlayışını benimsemeye başlamıştır. Küresel göç yönetişimi ile birlikte göç hareketlerinin kontrolü ve göçmenlerin sorunları devletlerin bireysel sorumluluğundan çıkartılarak; uluslararası örgütlerin, devletlerin, sivil toplum kuruluşlarının vb. aktörlerin birleşerek ortak politikalarla yürütülmesi amaçlanmaktadır. Ancak göçmenlerin karşı karşıya olduğu sosyal sorunlarla mücadelede bu anlayışın başarılı olup olmadığı hala daha tartışmalıdır. Bu bağlamda, güçlü sosyal politika anlayışı olmadan sosyal sorunlarla mücadelede başarı gerçekleşmeyecektir.
Özet (Çeviri)
Migration is a phenomenon that takes place in different forms and in every period of history. Until the 1970s-1980s, international migration movements took place in order to supply the labor force needs of industrialized countries. Today, migration movements have become unprecedented in terms of their causes and consequences, together with globalization and neo-liberal economic policies. The change and transformation brought about by globalization, such as the transformation of the understanding of the social state and the change of production and employment patterns, have caused immigrants to become the subject of many social problems. Today, in addition to the strict border policies applied against immigrants, social problems such as not recognizing social rights, exclusion from economic and social areas, discrimination, unemployment, poverty, xenophobia increasing due to far-right rhetoric intensify the need for social policy. In this context, social policy becomes a priority in the fight against social problems faced by immigrants, whether they are regular or irregular. States have begun to adopt a global migration governance approach to address the social problems of immigrants. With the global migration governance, the control of migration movements and the problems of immigrants are removed from the individual responsibility of states; It is aimed that actors such as international organizations, states and non-governmental organizations come together and carry out common policies. However, it is still more controversial whether this approach is successful in dealing with the social problems faced by immigrants. In this context, without a strong understanding of social policy, there will be no success in tackling social problems.