Dijital dönüşüm algısının motivasyona etkisinde çalışan deneyiminin aracılık rolü
The effect of digital transformation perception on motivation mediating role of employee experience
  1. Tez No: 775514
  2. Yazar: SONGÜL GÖKHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN TİMURCANDAY ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Çalışan Deneyimi, Motivasyon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Son yıllarda artan dijital teknoloji kullanımı ve ortaya çıkan uzaktan çalışma, hibrit çalışma gibi yeni iş modelleri çalışanların beklentileri, motivasyonu, performansı, bağlılığı, verimliliği gibi birçok konunun yeniden ele alınmasını ve değerlendirilmesini gerektirmektedir. Yeni dönem koşulları göz önüne alınarak çalışanların davranışlarına ilişkin araştırmaların tekrarlanmasında fayda bulunmaktadır. Yeni iş modelleri ve dijital dönüşümün yoğun hızı göz önüne alındığında hem örgüt düzeyinde hem de bireysel düzeyde araştırmalara ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda bu araştırmada son zamanlarda insan kaynakları alanında akademisyenlerin ve insan kaynakları uzmanlarının üzerinde durduğu çalışan deneyimi kavramının dijital dönüşüm ve motivasyon ile ilişkisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve anket tekniği ile 391 kişiye ulaşılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 23.0 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerle öncelikle ölçeklerin güvenirlik ve geçerlilik analizleri gerçekleştirilmiş sonrasında Pearson Korelasyon analizi ile çalışan deneyimi, motivasyon ve dijital dönüşüm algısı ölçeklerinin ve alt boyutlarının ilişkileri incelenmiştir. Çalışan deneyimi-dijital dönüşüm algısı, dijital dönüşüm algısı-motivasyon, çalışan deneyimi ve motivasyonun arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur. Regresyon analizi ile çalışan deneyiminin motivasyona, dijital dönüşümün motivasyona ve dijital dönüşümün çalışan deneyimine anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu bulunmuştur. SPSS Process eklentisi ile Hayes model 4 kullanılarak gerçekleştirilen aracılık analizinde dijital dönüşüm ve motivasyon arasında çalışan deneyiminin aracılık etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, the increasing use of digital technology and new business models such as remote work and hybrid working require many issues such as employee expectations, motivation, performance, loyalty and productivity to be reconsidered and evaluated. Considering the new period conditions, it is useful to repeat the researches on the behaviors of the employees. Considering the new business models and the intense pace of digital transformation, it becomes clear that there is a need for research at both the organizational level and the individual level. In this context, in this research, it has been tried to reveal the relationship between the concept of employee experience, which has recently been emphasized by academicians and human resources experts in the field of human resources, with digital transformation and motivation. Within the scope of the research, quantitative research method was used and 391 people were reached with survey technique. SPSS 23.0 package program was used in the analysis of the obtained data. With the obtained data, first of all, reliability and validity analyzes of the scales were carried out and then the relationships of employee experience, motivation and digital transformation perception scales and sub-dimensions were examined with Pearson Correlation analysis. It has been found that there is a meaningful and positive relationship between employee experience-digital transformation perception, digital transformation perception-motivation, employee experience and motivation. With the regression analysis, it has been found that employee experience has a significant and positive effect on motivation, digital transformation on motivation and digital transformation on employee experience. In the mediation analysis carried out using the SPSS Process plugin and Hayes model 4, it has been found that employee experience has a mediating effect between digital transformation and motivation. Keyword: Digital Transformation, Employee Experience, Motivation